* Fotoğraf: Pixabay
Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurul Görüşmeleri kapsamında düzenlenen Enerji Zirvesi'nde yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması için hükümetler ve özel sektör tarafından 400 milyar dolardan fazla finansman ve yatırım taahhüdünde bulunuldu.
Zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaklaşık 760 milyon kişinin elektriğe erişiminin olmadığını ve ''Enerji kaynaklı emisyonların toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 75'ini oluşturduğunu'' belirtti.
İklim krizini önlemek ve küresel enerji yoksulluğunu gidermek için yenilenebilir enerji kaynaklarının iki katına çıkarılması çağrısı yaptı.
“Felaketi önlemenin en iyi yolu”
Temiz enerjiye yatırımın milyarlarca kişinin refahını artıracağını vurgulayan Guterres, temiz enerjinin iklim felaketini önlemenin de en iyi yolu olduğunu ifade etti.
Yenilebilir enerji kaynaklarının fosil yakıt sektöründen 3 kat fazla istihdam oluşturduğuna da dikkati çeken Guterres, gelecek 10 yıl içinde enerji sistemlerinin karbon emisyonunda hızlı bir kesintiye gidilmezse küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefinin karşılanamayacağını söyledi.
Fosil yakıtlar ve iklim krizi
Paris Anlaşması hedeflerini karşılamak ve küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırabilmek için, ülkelerin kolektif bir şekilde on yıl içinde fosil yakıt üretimini (kömür- yüzde 11, petrol- yüzde 4, doğalgaz-yüzde 3) küresel ölçekte yıllık yüzde 6 azaltması gerekiyor.
Ancak, 57 ülke ve AB'nin iklim değişikliği konusundaki performanslarını değerlendiren İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021'e göre, ülkelerin hiçbiri, Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu bir yol izlemiyor.
Yine BM Çevre Programı ile IISD, Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü, İklim Analitiği ve CICERO gibi diğer büyük araştırmacılar tarafından hazırlanan “Üretim Açığı Raporu”nun 2020 verilerine göre de dünyadaki toplam fosil yakıt üretimi küresel ısınmayı 1,5°C sınırının altında tutmak için gereken seviyeye yakın değil.
Suudi Arabistan, Rusya ve ABD gibi önde gelen ihracatçıların üretimi daha da hızlı bir şekilde azaltması gerek. Ancak bunun yerine ülkeler, fosil yakıt üretiminde yıllık yüzde 2'lik bir artışa doğru ilerliyor.
Öte yandan, Leeds Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, emisyon azaltımının hızla ve keskin şekilde gerçekleştirildiği senaryo, fosil yakıtlara bağımlı olan ve "ortalama" olarak değerlendirilebilecek gelecek senaryosuyla kıyaslandığında, yaşanan ısınma seviyesinden daha fazlasını yaşama riskini 13 kat azaltıyor. Fosil yakıtların yoğun şekilde sürdüğü gelecek senaryosu ise, önümüzdeki 20 yıl içerisinde sıcaklıkların 1 ila 1,5°C artabileceğini gösteriyor. Bu durum, Paris Anlaşması’nda belirlenen sıcaklık artışı sınırlandırmasının 2050 yılından çok önce aşılması anlamına geliyor.
(TP)