Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) Yenilenebilir Kapasitesi İstatistikleri 2016 adlı raporuna göre, 2015 yılında yenilenebilir enerji tarihteki en hızlı büyümeyi gerçekleştirdi.
Rapora göre, 2015 yılında yenilenebilir enerji kapasitesi 152 gigawatt’lık (GW) artış ile yüzde 8.3 büyüyerek rekor kırdı.
Tüm dünyadaki yenilenebilir enerji kurulu gücü 1,985 GW’a ulaştı. Bunun yüzde 61'ini hidroelektrik, yüzde 22'sini rüzgar, yüzde 11'ini güneş ve yüzde 6'sını diğerleri oluşturuyor.
Fosildeki fiyat düşüşüne rağmen rekor büyüme
IRENA Genel Direktörü Adnan Z. Amin, bu kadar düşük gaz ve petrol fiyatlarının olduğu dönemde bile, yenilenebilir enerji pazarının küresel düzeyde rekor kırdığına dikkat çekti.
“Yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüşler, yenilenebilir enerjinin ekonomik, sosyal ve çevresel faydaları, yenilenebilire konvansiyonel güç kaynakları karşısında büyük avantaj sağlıyor. 2015 yılında 286 milyar dolarlık rekor düzeydeki yatırım ile beraber bu etkileyici büyüme, tüm yatırımcı ve karar vericilere, yenilenebilirin artık dünyanın her yerinde tercih edilen bir enerji kaynağı olduğunu gösteriyor."
Güneş ve rüzgarda maliyet düşüyor
2015 yılı aynı zamanda, güneş ve rüzgar enerjisi için de rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Rüzgar kurulu gücü, 63 GW (%17) artış gösterirken, güneş kapasitesi ise 47 GW (%26) arttı. Hidroelektrik kapasitesi yüzde 3 artarken, biyo enerji ve jeotermal enerji kapasiteleri ise yüzde 5 oranında artış gösterdi.
Güneş ve rüzgardaki gelişmelerin temelini teknoloji ve kurulum maliyetlerinde devam eden düşüş oluşturuyor. Rüzgar enerjisi maliyetleri 2010 yılından beri yüzde 45, güneş enerjisi maliyeti ise yaklaşık yüzde 80 düştü.
Asya yükselişte
Bölgesel artışlara baktığımızda Asya yüzde 12.4 (88 GW) ile yenilenebilir enerjide en hızlı büyüyen kıta oldu. Aynı zamanda global artışında yüzde 40'ını oluşturdu. Kapasite artışında onu Avrupa (24 GW) ve Kuzey Amerika (20 GW) izledi.
Türkiye fosilden vazgeçmiyor
Türkiye'deki rakamlara baktığımızda ise 2015 yılında yenilenebilir enerjide kurulu güç 31,694 GW'a ulaştı. Ancak bu payın büyük bölümünü ekolojik kıyımlara yol açan ve yerelde birçok direnişe neden olan hidroelektrik santraller oluşturuyor.
Türkiye'deki dağılım şöyle: hidroelektrik 25867, rüzgar 4694, güneş 249, jeotermal 624, biogaz 251.
Üstelik tüm dünyada yenilenebilir enerji kapasitesi yükselir, başta kömür olmak üzere fosil yakıtlardan vazgeçilirken Türkiye'de durum tam tersi. Şu anda işletmede olan 19 santrale ek olarak yapılması planlananlarla birlikte Türkiye'de toplam santral sayısının 80'e çıkması bekleniyor.
Oysa Belçika'da son santralin de kapanmasının ardından Güney Kıbrıs, Luksemburg, Malta ve Baltık Ülkeleri (Estonya-Letonya-Litvanya) ile birlikte kömürsüz enerjiye geçen Avrupa Birliği üyesi ülke sayısı 7 oldu. (NV)