350 bine yakın ağacı kestikten sonra Kazdağları'ndan çıkan Alamos Gold bölgeden çekildi ancak Kirazlı maden sahasında rehabilitasyon çalışmaları henüz başlamış değil. Kazdağları Ekoloji Platformu da, rehabilitasyon çalışmalarının bir an önce başlaması için bir çağrıda bulundu.
"Kazdağları'nın artık kaybedecek vakti yok"
Yapılan çağrıda şöyle denildi:
"Alamos Gold'un tüm faaliyetleri durduruldu. 13 Ekim 2019'dan bu yana ruhsatsız olan şirketin orman izinleri de iptal edildi. Artık Kazdağları'nın yaralarını sarma vakti! Tüm tel örgüler sökülmeli, verilen zarar telafi edilmeli ve saha rehabilite edilerek tekrar ağaçlandırılmalıdır. Kazdağları'nın artık kaybedecek vakti yok. Şimdi #KirazlıyıRehabiliteEt çağrısını yükseltme zamanıdır."
Platform, #KirazlıyıRehabiliteEt demek için 7 Ağustos Cumartesi günü Kirazlı Balaban Çeşmesi'nde buluşma çağrısı yaptı.
Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nın kesilmemesi için aylardır mücadele eden İkizköylüler'den de çağrıya sosyal medyadan destek geldi. İkizköylüler, "Her yer Kazdağları, her yer İkizköy. Kirazlı'yı vermeyeceğiz" dedi.
Akbelen'in koruyucuları da #KirazlıyıRehabiliteEt diyor.
— Kazdağları Ekoloji Platformu (@EkolojiKaz) July 27, 2021
Bir ağaç daha eksilmeyecek, #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz @ikizkoydireniyo pic.twitter.com/R2Oq8qXTkN
Ne olmuştu?
Alamos Gold şirketinin Kazdağları’nda madencilik faaliyetleri için yaptığı ağaç kesimleri toplumda büyük bir tepki uyandırmış, on binlerce kişi şirketi protesto etmek için bölgeye gitmişti. Kirazlı‘da maden faaliyetlerine karşı başlatılan çadır nöbeti 425 gün boyunca devam etmişti.
Şirketin ruhsat süresinin 13 Ekim 2019’da sonlanmasının ardından ruhsat yenilenmemiş, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü CİMER başvurusuna verilen yanıtta şirketin izin iptallerinin gerçekleşeceğini ve bölgenin rehabilite edilmesi için planlamalara başlanacağını söylemişti.
Alamos Gold'un Türkiye ayağı Doğu Biga Madencilik’in Genel Müdürü Ahmet Şentürk ise “Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” ifadelerini kullanmıştı.
Kazdağları’nda yapmak istediği altın madeni projesi için 350 bine yakın ağacın kesilmesine neden olan şirket hukuksuz bir şekilde varlığını sürdüren Kanada merkezli Alamos Gold, 21 Nisan'da Türkiye’ye tahkim başvurusu yaptığını duyurdu.
Resmi internet sitesinde Türkiye’den 1 milyar dolar tazminat istediğini duyuran şirket gerekçe olarak izinlerinin neden yenilenmediğine ilişkin bir açıklama alamamalarını ve bu süreç boyunca zarar etmelerini gösterdi.
Türkiye’ye Hollanda’da kurduğu bir iştirak üzerinden yatırım yapan şirket, Ankara’nın Hollanda ile yaptığı ikili yatırım anlaşmasını ihlal ettiğini ve “el koyma, haksız ve adil olmayan muamele” nedeniyle tazminat istediğini söyledi.
(SO)