* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Haziran'da Yunanistan'a seslenerek Türkiye'nin "Ege'deki haklarından vazgeçmeyeceğini" söyledi ve ülkeyi Ege'deki "gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye" çağırdı.
Efes-2022 Tatbikatı kapsamında Seferihisar'da konuşan Erdoğan'ın adaları silahlandırmanın "ciddi sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulunmasının ardından Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimin yeniden tırmanmaya başlaması Yunanistan basınında da geniş yer buldu.
Peki, Yunanistan basını son dönemde Türkiye-Yunanistan ilişkilerini nasıl gördü? euro|topics'in derlemesi ile aktarıyoruz:
"Gerginliği tırmandırmaktan kaçınmak sanattır"
Kathimerini: Şimdi önemli olan iletişim
Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Yunanistan'ın Kathimerini gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Alexis Papachelas şu uyarıda bulundu:
"Gerginliği tırmandırmaktan kaçınmak büyük bir sanattır. Yanlış bir adım, yanlış bir açıklama ya da yanlış bir karar, sonu gelmeyecek eylem ve karşı tepkiler sarmalını harekete geçirebilir.
"En önemli ortaklarımızın ve müttefiklerimizin ne düşündüklerini ve istenmeyen bir hadise yaşanması durumunda ne yapmayı planladıklarını tam olarak bilmemiz gerekiyor.
"Her bir müttefikimizin vereceği tepkinin gerçekliğini ve sınırlarını bilmek, nahoş bir şaşkınlık yaşamaktan iyidir.
"Elbette partizanlığı ve kişisel meseleleri bir süreliğine rafa kaldırmamız şart, çünkü iç siyasi cephe sağlam değilse çok fazla ilerleyemezsiniz. Karşı tarafla aramızdaki bir takım temel iletişim kanallarını açık tutmalıyız."
"Böyle bir kriz kontrol altına alınabilir mi?"
Protagon: Durum kontrolden çıkabilir
Protagon ise, yaz aylarında gerginliğin tırmanışa geçmesinden endişeleniyor. Gazete özetle şu değerlendimeyi paylaştı:
"Türkler, aktif bir şekilde Ege'deki statükoyu zorlamaya karar verdi. Cepheler, Girit ve Meis'ten onlarca mil uzaklıktaki Doğu Akdeniz'de değil, savaş gemisi hareketliliklerinin ve it dalaşlarının bütün adalardan görülebildiği Ege Denizi'nde kurulacak.
"NATO ve Rusya donanmaları Ukrayna'daki savaş nedeniyle Ege'de seyrederken, 'Oruç Reis' [Araştırma Gemisi] vakasında yaşandığı gibi (2020 yaz-sonbaharında) donanmaların karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilir. Böyle bir kriz kontrol altına alınabilir mi? Yanıtı basit: 'Bir yere kadar.' Çünkü Ankara'nın açıklamaları çok ciddi bir kaza riski taşıyor."
"Sadece ülkesindeki imajı için mi?"
Proto Thema: Erdoğan her şeyi yapabilir
Proto Thema, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baskı altında olduğunu ve bunun da tehlike arz ettiğini yazdı:
"Erdoğan'ın iç sorunlar ve izole edilme riskiyle karşı karşıya olduğu dış sorunlar dolayısıyla ve bir de seçimler göz önüne alındığında Ege'de sıcak çatışmayı göze alıp almayacağını kim bilebilir ki? Bugün gerginliğin her gün tırmanıyor oluşu salt ülkesindeki imajını iyileştirmeye mi hizmet ediyor, yoksa güç gösterisine yönelik başka bir planı mı var?
"Diplomatik dilin ve kabul edilebilir davranışlara ilişkin uluslararası standartların terk edilmesi ve [Ankara tarafından] iletişim kanallarının kapatılması elim olsa da tüm bunlar çaresizliğin ona neler yaptırabileceğini anlamamız için bir uyanış çağrısı."
"Çatışmaya doğru ilerleyen bir iklim"
Liberal: Türkiye toplumu dolduruşa getiriliyor
Liberal web portalı, Türkiye'deki atmosfere dair şu değerlendirmede bulundu:
"Son günlerde Türkiye medyasında edilen sözler inanılır gibi değil. Ciddi bir şekilde Yunanistan'ın Türkiye adalarını işgal ettiğini iddia eden 'Mavi Vatan' savunularıyla başlayıp hükümetten iki-üç adaya saldırmasını istemeye kadar varıyor. ... Yunanlara gününü göstermek için!
"Komşuda matematiksel hesaplarla çatışmaya doğru ilerleyen bir iklimin gelişmekte olduğuna dikkat çekmek isteriz. Bir noktadan sonra sağduyudan taraf olmak pratik açıdan imkânsız hale gelecek, çünkü Türk kamuoyu bunu bir 'geri adım' olarak algılayacak." (SD)