Yeniçağ gazetesi, gazetecilik mesleğinde 50. yılını dolduranlara verilen hizmet ödülünü bu yıl gazeteci Doğan Özgüden'e de verdiği gerekçesiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ni (TGC) hedef aldı.
Gazete, hakkında "askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif" iddiasıyla açılmış dava bulunan Özgüden'e teşekkür belgesinin verilmesini "ödül skandalı" olarak yansıttı.
Yorumlu haberle TGC ve Özgüden hedef
Gazete, 1971'de Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan ve bir daha Türkiye'ye dönemeyen Özgüden ile ilgili, "Hakkında 50'den fazla dava var, 37 yıldır adaletten kaçıyor" ve "Ermeni savunucusu" ifadelerini kullandı.
TGC Genel Sekreteri Celal Toprak ve idari işler sorumlusu Cem Çapanoğlu ile yaptıkları görüşmeleri de yayımlayan gazetenin muhabiri, Toprak'ın, "Biz basın özgürlüğüyle ilgili davası olanlara da sahip çıkıyoruz" sözlerine, "Gelemiyor ki Türkiye'ye" diye yanıt veriyor.
Gazete, Selda Öztürk Kay imzalı "haber"inde "Teşekkür belgesi, Türkiye karşıtlığına yalnızca AB'den değil, Türkiye içindeki 'seçkin' kurum ve kuruluşlarının da destek verdiği yorumlarının yapılmasına neden oldu" yorumuna yer veriyor.
Zarakolu: Engizisyon yargıcı kesildiler
Gazeteci Ragıp Zarakolu, Yeniçağ'ın gazeteciyi hedef almasını ve TGC'yi sıkıştırma girişimlerini kınayan bir yazı kaleme aldı.
"Yeter Artık!" başlıklı yazısında Zarakolu, "MHP'yi bile 'light' bulan ve parti içinde darbe yapmaya çalışan, ama bunda başarısız olan, militarist dayanakları da olan mahut çevre yeni linç hedefi olarak, Türkiye sol basınının duayeni ve efsane isimlerinden Doğan Özgüden'i seçti. Ve bu çevre engizisyon yargıcı kesilerek Türkiye Gazeteciler Cemiyetini sıkıştırma cüretini bile gösterdi" diyor.
Gazeteyi "kendini yargı yerine koymak ve daha da ileri giderek Özgüden'i idam etmeye girişmek"le suçlayan Zarakolu, haberi yapan muhabiri "bilmeden iş yapmak"la eleştirdi; Özgüden hakkında verilen gıyabi tutuklama kararının, 1971 Askeri Darbesi'ni ve Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını kınayan "Sintinenin Dibinde" başlıklı yazıdan dolayı ifadesi alınamadığı için verildiğini hatırlattı.
Gazeteci-yazar Emin Karaca'nın aynı davadan mahkum edildiğini de belirten Zarakolu, "Evet, [Özgüden ile ilgili] bu karar var, ama Türkiye'nin ayıbı olarak" dedi.
"Suç: Cuntacı, insanlığa karşı suç işlemiş generalleri eleştirmek. Bu da ülkemde artık suç haline geldi. 1915'i konuşturmayın, 1938'i konuşturmayın, 1971'i konuşturmayın, 1980'i konuşturmayın! Yok öyle yağma. Her şey konuşulacak BU ÜLKEDE!."
Türkiye ve Avrupa'da Yazın dergisinde idamlarla ilgili yer alan bir yazı nedeniyle Mehmet Emin Sert, Karaca ve Özgüden'i yargılayan İstanbul, 2. Asliye Ceza Mahkemesi, beş yıllık bir davanın sonunda Karaca'yı mahkum etmiş, Sert'i beraat ettirmiş, Özgüden ile ilgili davayı da, ifadesini alamadığı gerekçesiyle ayırarak hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarmıştı. (EÖ)
(*) Fotoğraf: Gazeteci Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul 1968 yılında Ant Dergisi'ni hazırlarken.