Yeni askerlik sistemini düzenleyen Askeralma Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Yapılan oylamada kanun teklifi 17 ret oyuna karşın 335 oyla kabul edildi. 2 oy da çekimser sayıldı.
Yasayla birlikte bedelli askerlik yapmayacak olanlar için zorunlu askerlik süresi altı aya inecek ve bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale getirilecek.
Yasanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından, uzun dönem askerlik yapan ve askerlikte altı ayı dolduran yaklaşık 100 bin kişinin terhis olması bekleniyor.
Yeni askerlik sistemi şöyle olacak:
20-41 yaş arası
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek.
Her erkeğe 1 ay zorunlu
* Her erkek bir ay temel askerlik yapacak. Ardından dileyenler bedel karşılığı askerlikle ilişiğini kesebilecek.
* Bir aylık zorunlu askerliğin ardından para ödemeyen lise ve altı ile üniversite ve yüksek lisans mezunları beş ay daha askerlik yapacak. (Zorunlu askerlik üniversite mezunları için 6 ay, üniversiteden mezun olmayanlar için ise 12 aydı)
* Bedelli askerlik ücreti 31 bin 343 lira olacak ve bu miktar her altı ayda bir memur maaşına gelen zam oranında artacak.
Bedelliye fazla başvuru olursa kura
* Bedelli askerlik için belirlenenden fazla başvuru olması halinde, başvurucular arasında kura çekilecek.
"Yoklama kaçağı" ve "Bakaya" durumundakilere bedelli
"Yoklama kaçağı" ve "bakaya" durumunda olanlar, 1 Kasım 2019'a kadar başvurmaları ve bedelli askerlikle ilgili belirlenen parayı peşin ödemeleri şartıyla kuraya tabi tutulmaksızın bedelli askerlik yapabilecek.
Dileyen 6 ay daha asker, sonrasında sözleşmeli
* Altı aylık askerliği tamamlayanlardan askeriyede kalmak isteyenler olumlu değerlendirme halinde altı ay süreyle maaşlı asker olacak. Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlere, görevlerinin devamı süresince, net asgari ücretten az olmamak üzere Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenecek.
* Bu aşamadan sonra da terhisini istemeyenler, yine olumlu değerlendirme halinde sözleşmeli er, erbaş olabilecek.
Yedek subaya 2+10
* Yedek subay olarak zorunlu askerlik yapacak olan üniversite ve yüksek lisans mezunları iki aylık temel eğitim görecekler. Ardından 10 ay yedek subay olarak askeriyede maaşlı görev yaptıktan sonra terhis olabilecekler.
Meslek Yüksek Okulu mezunlarına da 2+10
* Meslek Yüksek Okulu mezunları da iki ay temel eğitimin ardından 10 ay maaşlı yedek astsubay olarak zorunlu askerlik yapacak.
Sınav, yetenek, ihtiyaca göre subaylık yolu
* Sözleşmeli er ve erbaş olanlar ile meslek yüksekokulu mezunları yeteneklerine, sınav sonuçlarına ve ihtiyaca göre önce astsubaylığa sonra subaylığa geçiş yapabilecek.
* İki ay temel eğitim, 10 ay yedek subay olarak zorunlu askerlik yapan üniversite ve yüksek lisans mezunları ise yine yeteneklerine, sınav sonuçlarına ve ihtiyaca göre subay olabilecek.
Cumhurbaşkanına askerlikten muaf tutma yetkisi
* Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulu'nca gerekli görülen sahalarda, bakanlığın teklifi üzerine cumhurbaşkanınca özel olarak görevlendirilen gönüllüler, cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlikten muaf tutulacak.
Cumhurbaşkanına süre yetkisi
* Askerlik sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. (EKN)