*Fotoğraflar: AA/Arşiv.
Yeni Zelanda'da yeni hiçbir Covid-19 vakasının görülmemesi ve ülkedeki tüm vakaların iyileşmesi sonucu aktif vaka kalmaması üzerine ülke çapında alarm seviyesi 1'e indi.
Son 17 gündür yeni vakaya rastlanmayan Yeni Zelanda'nın Başbakanı Jacinda Ardern, küresel çapta salgınla ilgili en iyi kararları alan liderler arasında gösteriliyor.
Ardern, bugünden itibaren yürürlüğe girecek yeni tedbirler gereği tüm Yeni Zelandalılardan gittikleri yerleri telefonlarındaki uygulamayla veya yazarak kayıt altına almalarını istedi.
"Bir iki vaka görülebilir"
Ardern, "Gelecekte, virüsün küresel durumu ve doğası nedeniyle bir iki vaka görülmesi mümkün olacak. Bu vakaları hızlı şekilde durdurmamız gerekiyor. İstediğimiz son şey uyarı seviyesini tekrar yukarıya çıkartmak" dedi.
Adım adım neler yapıldı?
- Şubat ayı sonunda ilk vakanın görüldüğü ülkede Başbakan Ardern ilk olarak halka seslendi ve sağlık sistemlerinin büyük bir yayılmayı kaldıramayacak durumda olduğunu açıkladı. Başbakan, bunun gerçekleşmemesi için halkının yardımını istedi.
- Yeni Zelanda Covid-19'un ortaya çıkmasıyla 19 Mart'ta tüm sınırlarını kapattı. Yanı sıra kendi vatandaşları hariç ülkeye tüm girişleri durdurdu.
- Toplam 50 güne varan bir sokağa çıkma yasağı uygulandı.
Küme sistemi neydi?
- Yayılma kümeleri saptandı, bu yayılma kümelerine temas takip sistemi uygulandı. İlk olarak bu kümeler kontrol altına alındı ardından olası yeni vakalar ya da yeni kümeler olabilir mi diye rastgele testler uygulanmaya başlandı.
- Ülke, önce "3. seviye" ardından ''4. seviye'' karantina tedbirleri uygulamaya koydu.
- Zorunlu ihtiyaçları karşılamayan tüm işletmeler kapatıldı, yurt içi serbest dolaşım kısıtlandı, tüm toplu etkinlik ve buluşmalar yasaklandı.
- Vatandaşların yalnızca birlikte yaşadıkları kişilerle sosyal temasta bulunmasına izin verildi.
- Yaklaşık 5 milyon nüfüslu ülkede 295 bin 901 test yapıldı. Yani her bin kişi başına 50 kişiye test yapıldı. Ülke bu sayıyla dünyada en çok test yapan ülkeler arasında beşinci oldu.
- Covid-19 nedeniyle hastalanan 1504 kişiden 1482'si iyileşirken, 22 Yeni Zelandalı hayatını kaybetmişti.
Ada ülkesi faktörü
Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin ise bugün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada "Yeni Zelanda bir ada ülkesi. Sınırlarını kapattığında bunu kontrol altında tutması diğer ülkelere göre daha kolay oldu" şeklinde konuştu.
Tsunami, deprem gibi felaketlerle çok sık karşılaşan ülkede vatandaşların tedbir alışkanlığının olması ve nüfusun fazla olmaması ülkenin başarısını etkileyen diğer faktörler olarak görülüyor.
Turistler konusunda endişe sürüyor
Sağlık Genel Müdürü Dr Ashley Bloomfield, sınırdaki kısıtlamaların arttığını söyledi, kısıtlamaların yerel olarak hafifledikçe turistlerle birlikte gelmesinin daha büyük bir enfeksiyon riski taşıdığını belirtti.
Dr. ayrıca halindeki insanların cenaze törenlerine ve tangihangalara katılmak için muafiyet başvurusunda bulunmalarına izin verilmeyeceğini söyledi.
Yine de, olaydan önce veya sonra küçük bir grup insanla birlikte olmak için insani gerekçelerle izin başvurusunda bulunabilirler.
Göçmenlerin dönüşü tartışılıyor
Göç Bakanı Iain Lees-Galloway ise hükümetin 10 bin kadar göçmenin Yeni Zelanda'ya nasıl dönebileceğini araştırdığını, ancak istihdamlarını yeniden gözden geçirmeleri gerekebileceğini söyledi.
Otago Üniversitesi'nde halk sağlığı profesörü olan Nick Wilson, Yeni Zelanda'nın iletişim izleme sisteminin son teknoloji ürünü olmaktan çok uzak olduğunu ve hala çok fazla iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
(PT)
*Kaynak: RNZ (Yeni Zelanda Resmi Radyosu), New Zealand Herald.