Haberin Kürtçesi için tıklayın
Yeni Zelanda'nın Güney Adası kıyılarında Perşembe ve cumartesi günleri kıyıya vuran yaklaşık 700 balinadan 300’ü öldü. Geri kalanı gönüllülerin de desteğiyle kurtarıldı.
Yeni Zelanda Koruma Departmanı (DOC) balinaların kıyıya vurduğu bilgisini perşembe gecesi aldıklarını ancak gece harekete geçmenin köpek balığı tehlikesi nedeniyle cuma sabahına kaldığını belirtti.
Radio New Zealand'ın (RNZ) haberine göre, adanın Altın Körfez bölgesinde karaya oturan balinaların hayatta kalabilmesi için sahil koruma görevlileri ve 300'e yakın gönüllü seferber oldu.
Kurtarılan balinaların karaya geri dönmemesi için suda insan zinciri oluşturuldu. İlk gün kıyıya 400, cumartesi günü ise 240 balina daha kıyıya vurdu. Kıyıya vuran 300 balina kurtarılmayarak hayatını kaybetti. Kurtarma işlemi bugün sona erdi.
Her yıl 300 balina, yunus kıyıya vuruyor
Balinaların kıyıyı vurma nedeni tespit edilmeye çalışılıyor
Yeni Zelanda'da her yıl 300'e yakın yunus ve balina, birçoğu da Farewell Spirit'te olmak üzere kıyıya vuruyor. Uzmanlar bölgedeki sığ suların balinaların kafalarını karıştırdığını düşünüyor.
Bilim insanları balinaların neden kıyıya vurduklarını açıklayamıyor. Çok hasta veya yaşlı olan balinaların yönlerini şaşırdıkları düşünülüyor. Bazen de tek bir balina kıyıya vurduğunda, sürüsüne sinyal göndererek onları da kıyıya çekebiliyor.
En büyük üçüncü kıyıya vurma vakası
Radio New Zeland'ın haberine göre olayın ülke tarihinde bilinen en büyük üçüncü kıyıya vurma vakası olduğu belirtildi. Yeni Zelanda tarihindeki en büyük balina faciası ise 1918'de 1000'e yakın balinanın Chatham Adaları'nda kıyıya vurduğu olay olarak biliniyor.
Yeni Zelanda Koruma Departmanı (DOC) tarafından tutulan veriler, 1840 yılından bu yana yaklaşık 18.000 hayvanın kaydının tutulduğunu, bunların arasında da 1700'den fazla Yeni Zelanda kıyılarında balinaların ve yunusların kaydının bulunduğunu gösteriyor. Kayıtlar, 1970'lere kadar dağınık, bu nedenle gerçek rakamlar çok daha yüksek, ancak her ne olursa olsun ülke balina bilinci ve korunması açısından en üst sırada yer alıyor.
1974'te Project Jonah isimli kuruluş balinalar ve yunusların korunması için kuruldu. Ayrıca Yeni Zelanda hükümeti 1978'de Deniz Memelilerini Koruma Yasası'nı kabul etti. (DS/NV)