Sendikal çevrelerin itirazlarının göz ardı edildiğini savunan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) eski Genel Başkanı Şükran Soner, yasada basında esnek çalışmayı getiren düzenlemelere dikkat çekti.
"İşçi hakları geri alınıyor"
Bakanlar Kurulu'nda 4 Mart'ta imzaya açılan İş Yasası Taslağı, hafta sonu Meclise geldi. Meclis Sağlık ve Çalışma Komisyonu'nda dün (11 Mart) ele alınan İş Yasa Taslağı, CHP milletvekillerinin itirazlarına neden oldu.
Gazetecilerin şu anki düzenlemesiyle İş Yasası'ndan yararlanamayacağını açıklayan TGS eski Genel Başkanı gazeteci Şükran Soner, şunları söyledi :
* Yeni İş Yasa Taslağı 1475 Sayılı İş Yasası'nda var olan hakları geri alıyor.
"Esnek çalışma geliyor"
* İşverenlere şirket oyunlarıyla veya işçilerin devredilmesi gibi uygulamalarla işçi haklarını geriye götürme yolunu açıyor.
* İşverenlere çalışma sürelerinde keyfiyet tanınıyor. Günlük ve haftalık çalışma sürelerine ilişkin düzenlemeler yapma yetkisi veriyor ve esnek çalışmaya itiyor.
"İş Yasası'nda gazeteciler yok"
* 212 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunu'nda pek çok düzenleme eksik olduğu için hukuk basındaki bu boşluğu doldurması gerekiyordu.
* İş Yasası Taslağı'nda öyle bir madde konuldu ki, "Basın İş Kanunu ile ilişkilendirilemez" deniyor.
* Bu yolla işçilerin yararlandığı haklardan gazeteciler yararlanmıyor. Örneğin, gazetecilerin kıdem tazminatı hakkı 5 yılda doğuyor. Bu yasadan yararlanacak işçilerin ise 1 yılda doğuyor.
İş Güvencesi Yasası bekliyor
9 Ağustos'ta Mecliste kabul edilen ve İş Güvencesi Yasası olarak bilinen 4773 Sayılı "İş Kanunu, Sendikalar Kanunu ile Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un ise 15 Mart'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Bu yasaya göre, 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık işçinin hizmet akdini fesheden işveren, geçerli bir neden göstermek zorunda kalacak.
Ancak işverenler, söz konusu yasanın, İş Yasasıyla birlikte görüşülmesini istiyorlar. (BB)