IPI'yer göre, Nisan 2002'de Slovenya Meclisi'nden geçen ve 2003'de uygulanmaya konulacak yasa, kamu yayın kuruluşlarına bir devlet kurumu gözüyle bakıyor. Yasa ile, "RTV SLO" yayın kuruluşunun başındaki yöneticiler de birer kamu çalışanı durumuna indirgeniyor.
Muhalefete rağmen oylandı
IPI, "RTV SLO" yayın temsilcilerinin ve gazeteci sendikalarının muhalefetine rağmen benimsenen bu yasanın, "RTL SLO"yu artan siyasi müdahalelerle karşı karşıya bırakacağı gibi, yayın bağımsızlığına zarar vereceğine inanıyor.
IPI : "Avrupa uygulamalarına ters"
Devlet yayıncılığını kamu hizmetine dahil etmenin tüm Avrupa Birliği'ne üye devletlerdeki uygulamalara ters olduğuna dikkat çeken IPI, yeni düzenlemenin, Kamu Yayıncılığının Bağımsızlığını güvence altına alan Avrupa Konseyi'nin R. (96) 10 numaralı Tavsiye Kararı dahil, uluslar arası anlaşmaları hiçe saydığını vurguladı.
Bağımsızlıkta Avrupa'da örnek
Demokratik bir toplumun işleyişinde elektronik medyanın bağımsızlığı temel öneme sahiptir. Yugoslavya Federal Sosyalist Cumhuriyeti'nin ortadan kalkmasından sonra, fonlarının yüzde 76'sını yayın lisanslarından, bütçesinin yüzde 1'inden azını ise hükümet gelirlerinden temin eden "RTV SLO", devlet radyo ve televizyonlarının bağımsızlığı ve gelişimi açısından Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için parlak bir örnek oluşturdu.
Fritz : "Devlet yayıncılığı muaf olsun"
IPI Başkanı Fritz, yeni yasanın hassa maaş dengeler nedeniyle kamu yayıncılarının özel kuruluşlarda çalışan yetenekli ve başarılı personeli kendi sektörlerine çekmelerinin önünde açık birer engel oluşturacağına dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı'ndan, devlet radyo ve televizyon yöneticilerinin yeni düzenlemeden muaf tutulmalarını sağlamak için elinden gelen çabayı göstermesini istedi.
Mektubun birer örneği, Slovenya Cumhuriyeti Başbakanı Janez Drnovsek, Kültür Bakanı Andrea Rihter, İçişleri Bakanı Rado Bohinc, Meclis Başkanı Borut Pahor'a da gönderildi. (EÖ)