Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin salgınla mücadelede özellikle Avrupa ülkelerinden başarılı olduğunu savunan Koca, "Uzun süredir uygulanan kısıtlamaların kalkmasının nedeni, sağlanan başarı. Kısıtlamaların kalkmasının güvencesi ise vatandaşların tedbirlere yüksek uyum göstereceği inancı" dedi.
Salgın riskinin devam ettiğine dikkat çeken Koca, yurtdışından gelen herkesi sağlık kontrolünden geçirmek istediklerini de belirtti.
Bakan Koca, vakaların yüzde 60'ının görüldüğü İstanbul'da bu oranın düşmeye başladığı bilgisini verirken, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da son günlerde yaşanan vaka artışlarına dikkat çekti.
Koca, özetle konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kısıtları büyük oranda kaldırdık”
“Ülkemiz koronavirüs sebebiyle uygulanan kısıtları, bu kısıtların yerini, tedbirlere tam uyumun alacağı inancıyla büyük oranda kaldırdı.
“Cumhurbaşkanımız, önlemlerin ve yeni durumun değerlendirilmesi sonucu alınan kararları dünkü kabine toplantısının ardından açıkladı. Bu açıklamada üzerinde durulan şart, 'koronavirüs musibetinin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske-mesafe-temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlememiz' şartıdır.
“65 yaş üstünde vaka oranı yüzde 50 düştü”
“Bugüne kadar sokağa kısıtlı şekilde çıkabilen 65 yaş üstündekiler artık haftanın her günü, sabah 10.00 ile akşam 20.00 arasında dışarı çıkabilecek.
“Bu grubun bugüne kadar evde kalmasının sebebi, Covid-19 hastalığına karşı ciddi bir dezavantaja sahip olmalarıdır. Dolayısıyla kısıtın neredeyse tümden kalkmış olmasının anlamı, dezavantajın ortadan kalkması değildir.
"Bilindiği gibi 65 yaş üstü, vücut direncinin düşüklüğü ve kronik hastalıklar sebebiyle Covid-19'a karşı zayıftır.
“65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7'si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7,5'e düştü. Bu dönem içinde bu yaş grubunda hastalığa yakalanma oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Bu bilgiler akılda tutulmalıdır.
TIKLAYIN - "Çocuklar Gibi Saat 8'de Eve mi Gireceğiz?"
“18 yaş altı bulaştırıcılıkta potansiyeli olan grup”
“Dünkü kabine toplantımızın akabinde Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan kararlarla 18 yaş altıyla ilgili kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Bu yaş grubu, başta çocuklarımız olmak üzere hastalığı belirtisiz taşıyan ama bulaştırıcılıkta potansiyeli olan gruptur.
“Kısıtlarla birlikte vaka sayımızın, kayıplarımızın etkileyici düzeyde azalması gençlerimizin ve büyüklerimizin fedakarlığına büyük oranda bağlıydı. Kısıtlar, yayılıma ve kayıplara engel oldu. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bu serbestliği hem bir hak hem de hak edilmiş bir teşekkür olarak görürler.
TIKLAYIN - 'Ailemin Bekçi Gibi Başımda Durması Hoşuma Gitmez'
“En az hasarla yaşayan ülkeler arasındayız”
“Türkiye geride kalan dönemi, özellikle Avrupa ülkelerine kıyasla en az kısıtlama, can kaybı ve ekonomik sıkıntıyla atlattı.
“Uzun süredir uygulanan kısıtlamaların kalkmasının nedeni, sağlanan başarı. Kısıtlamaların kalkmasının güvencesi ise vatandaşların tedbirlere yüksek uyum göstereceği inancı.
"10 gün önce başlayan normalleşme süreci sağlık alanı başta olmak üzere çok geniş bir alanı içeren bir süreçtir.
“Dünya çapındaki salgın ölüm kalım endişesi ile insanların evde kalmasına yol açmasına kalmadı, üretime, ticarete, eğitime, kültüre, insan hayatı başta olmak üzere tüm hayata darbe vurdu.
“Türkiye bu süreci en az hasarla yaşayan ülkeler arasında. Tedbirlere uymak, şimdi devletimize, milletimize karşı da birer ödevdir. Normale dönüşün geri dönüşsün olmasını sağlarsak daha mutlu bir ülke olacağız.
“Yurtdışından gelen herkesi sağlık taramasından geçirmek istiyoruz”
"Dünyada özellikle normalleşme döneminde uçuşlarla ilgili çok büyük tartışmalar var. Bu geçişlerin nasıl yapılabileceği çok tartışıldı.
“Dünya Sağlık Örgütü havalimanlarında test yapılmasını önermedi. Avrupa ülkeleri de şu an önermiyor.
“Biz farklı yurtdışından gelen herkesi sağlık taramasından geçirmiş olmak istiyoruz. Herhangi bir semptomu olup olmadığını da bilmek istiyoruz.
“Uçuşlar için tüm ülkelerle görüşülüyor”
“Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ülkelerin salgın durumunu göz önüne alarak hangi takvimle uçuş izinleri verileceğini belirledik. Bütün ülkelerle görüşülerek takvimlerde mutabık kalınmaya çalışıldı.
“Uçuşların yapıldığı dönemde ülkelerdeki vaka durumunun ne olduğunu bilmek ve test yapmak istiyoruz. Ülkelerle ilgili bir risk olduğunu tespit ettiğimizde, bunu tekrar değerlendireceğiz.
“Yaş ortalaması vefatlarda 71, yeni vakalarda 36”
"Yaş ortalaması yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. 65 yaş üstü kısıtlamadan son derece büyük fayda gördüğümüzü söylemek istiyorum.
“Halen 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara özel önem vermiş olmamızın elde ettiği başarıyı DSÖ yeni fark ediyor.
“Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi artış”
"Vaka sayısının yüzde 60’ı İstanbul'daydı. İstanbul, İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının daha azaldığını, hastane yükünün de azalmaya doğru gittiğini söyleyebilirim.
“1 Haziran sonrası Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Bu hareketliliğin getirdiği, maske, mesafe konusunda hassasiyet göstermememizin bir sonucu.
“Diyarbakır son 3-4 gündür yükseliş içinde. Burada da genel bir artıştan öte kültürel, sosyal etkinliklerde artışın daha fazla olduğunu görüyoruz. Buralarda özellikle filyasyon çalışmalarını yoğunlaştırmış durumdayız.
“Ankara için de bir yükseliş söz konusuydu, bugün itibariyle düşüşe geçmiş oldu. Konya'da bir fabrika ve iki yerleşim yerinde yapılan tarama sonrası yükseliş olduğunu gördük, bugün itibariyle düşüş olduğunu gördük.
“Toplum Bilimi Kurulu çok büyük fonksiyon icra edecek”
“Toplum Bilimi Kurulu, ‘kontrollü sosyal hayat’ olarak adlandırılan bu dönem için çok büyük bir fonksiyon icra edecek.
"Bundan sonraki süreçte, özellikle 20 yaş altı, 65 yaş üstü vatandaşımızın uzun süre içeride kalmış olmaları dahil olmak üzere, psikolojik ve sosyolojik etkilerini de konuşacağımız ve bunları da değerlendireceğimiz bir dönem olduğunu görüyoruz.
“Barometre ve yer yer bir takım çalışmalarla bu etkileri de görmek istiyoruz. Bunu primer anlamda psikolog, psikiyatr, sosyolog ve din ilahiyatçısı olmak üzere birçok uzmandan oluşan bu psikolojik ve sosyolojik yönlerini irdeleyebileceğimiz bir dönem olarak görüyoruz. Bu kuruldan da bunları bekliyoruz.
“Bu dönemde iletişim dilinin de nasıl olması gerektiği önemli. Bu çerçevede Toplum Bilimleri Kurulumuzdan beklentilerimiz var. Önümüzdeki haftalar, günler daha net, doyurucu ve yapılanları aktarma noktasında bir çaba içinde olmuş olacağız." (EKN)