"Çevre Kanunu ve ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adı altında birbirleriyle irtibatsız bir dizi konuyu içeren yeni bir "torba yasa" teklifi AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM'ye sunuldu.
Kanun teklifinin özellikle Marmara Denizi'nin "ölümü" olarak değerlendirilen "müsilaj" istilasıyla ilgili hükümleri, esas olarak deşarj yoluyla denizleri kirleten teknelere para cezalarını artırması ve yerel yönetimleri denizlere ve denizlere akan akarsulara deşarj edilen atıkların arıtılmasına yönelik zorlayıcı önlemler getirmesiyle dikkat çekiyor.
Denizleri kirleten teknelere yönelik cezalar artırılıyor
► 18 grostona kadar olan tanker, gemi ve diğer deniz araçlarından kaynaklı evsel atıksuların, deterjanlı su, köpük, egzoz gazı yıkama sistemi suları ve benzeri yıkama sularının veya katı atıkların denize boşaltılması durumunda 5 bin lira,
► 18 ila 50 groston arasında olanlara 10 bin lira,
► 50 ile 100 groston arasında olanlara 20 bin lira,
► 100 ila 150 groston arasında olanlara 30 bin lira idari para cezası uygulanacak.
► Liman, tersane, gemi bakım-onarım, gemi söküm, yat limanı gibi kıyı tesisi yönetimlerinin, kendi yönetim sahaları içerisinde meydana gelen kirliliği yetkili mercilere bildirmemesi halinde kıyı tesis yönetimlerine 25 bin lira,
► Deniz çöpleri, atıklar ve atıksuların toplanması ve yönetimine ilişkin gerekli tedbirleri almaması halinde yönetimlere 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
Bu idari para cezaları, balıkçı barınaklarına 3'te bir oranında uygulanacak.
İzin verilenden fazla kükürt
içeren akaryakıt kullananalara cezalar
Taraf olunan uluslararası sözleşmelerde ve ilgili yönetmeliklerde belirlenen kükürt oranından daha fazla kükürt içeren akaryakıtı denizcilik yakıtı olarak kullanan gemi ve diğer deniz vasıtalarından
► Bin grostona kadar olanlar için groston başına 200 lira,
► Bin ila 5 bin groston arasında olanlara bu miktar ve ilave her groston başına 25 lira,
► 5 bin grostondan fazla olanlara ise bu miktarlara ilave her groston başına 5 lira idari para cezası verilecek.
► Günlük 1 kilogram veya daha az tıbbi atık üreten sağlık kuruluşlarından oluşan tıbbi atıklarını öngörülen yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak biriktiren, sınıflandıran, depolayan, taşıyan, ambalajlayan ve bertaraf edenlere 10 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Öngörülen cezalar Özel Çevre Koruma bölgelerinde 2 kat olarak uygulanacak.
Atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi yüzde yüze kadar geri ödenebilecek.
Marmara ve Boğazlarda yetki Bakanlık'ta toplanacak
Boğazlar ve Susurluk Havzası dahil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, ileri atıksu arıtım tesisi, arıtma çamuru işleme ve bertaraf tesisi ile atık geri kazanım ve bertaraf tesislerinin kurulmaması sebebiyle çevre kirliliği riski oluşması veya halk sağlığının tehdit edilmesi halinde, bu tesisleri kurmayan mahalli idarelere söz konusu altyapı yatırımlarının iş termin planlarını Bakanlığa sunmaları için 6 ay süre verilecek.
Bu süre içinde iş termin planlarının sunulmaması veya iş termin planlarında belirtilen sürelere uyulmaması durumunda, Bakanlık veya Bakanlığın yetkilendireceği ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar bu tesisleri mahalli idareler adına resen yapabilecek ve bu tesisleri işlettirebilecek.
Ortaya çıkan maliyet, mahalli idarelere aktarılan paylardan, ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı veya İller Bankası tarafından kesinti yapılarak tahsil edilecek.
İlgili tesisin yapım ve işletme maliyetleri tamamen karşılandıktan sonra söz konusu tesis, ilgili idaresine devredilecek.
Türkiye Çevre Ajansı
Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, denizlerdeki su kalitesinin bozulmaması, denizaltı biyoçeşitliliğinde azalma yaşanmaması, en büyük karbon yutak alanlarından olan, oksijen ve besin kaynağı olması sebebiyle denizlerin ormanları olarak tanımlanan deniz çayırlarının korunması, tekne ve yatlarda biriktirilen evsel atıkların denizlere boşaltılmaması ve kıyıdaki doğal yapının zarar görmemesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen mapa şamandıra projeleri ihtiyaç kapsamında Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı eliyle yapılabilecek. (AEK)