İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 20 Eylül'de verdiği izinle operasyon başlatan bu ekiplere, Güvenlik Şube, Mali Şube ve İstanbul Ticaret Odası'nda bir temsilcinin eşlik ettiği bildirildi.
"TMY değişti, demokratik topluma baskılar arttı"
Operasyon çerçevesinde arama yapılan kurumların temsilcileri ve bu kurumlara destek vermek için harekete geçen insan hakları savunucuları, bugün (22 Eylül) İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenleyecek gelişmelerden endişe duyduklarını açıkladılar.
Terörle Mücadele Yasası değişikliğiyle demokratik topluma yönelik baskılarda büyük artış yaşandığı savunan örgütler, operasyon sonucu şu ana kadar 85 kişinin gözaltına alındığını bildirdiler.
Ortak açıklamada, "Bu uygulamalar, kaygı vericidir. Baskınlar ve gözaltılar, bizler tarafından, demokrasi güçlerine yönelik engellemeler olarak değerlendirilmektedir" denildi.
Açıklamaya, Uluslararası PEN Türkiye Merkezi adına Ragıp Zarakolu, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanı Doğan Erbaş, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Emeğin Partisi (EMEP) İl Örgütleri'nin de bulunduğu çok sayıda kurum da destek verdi.
Arama yapılan radyo yayınına ara verdi
30 kadar polis, saat 17.00 sularında Özgür Radyo'nun bulunduğu sokağa giriş çıkışları denetleyerek radyo merkezinde arama yaptı. Radyonun haber müdürü Halil Dinç, hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle Sinan Gerçek de şirket yetkilisi olduğu için gözaltına alındı.
Polis, radyomuzda bulunan yaklaşık 10 bilgisayarın kasasıyla ajanda, telefon rehberi ve çalışanların özel notlarına el koydu. Radyo yetkilileri, yayın bilgisayarlarına da el koyulmasına engel oldular. Bunun üzerine polis, müzik arşivinin bulunduğu yayın bilgisayarlarının verilerini kopyaladı. Radyo yayını, ancak operasyonun sonlandırıldığı gece saat 01.00'de yeniden başlayabildi.
Özbakır: Polisin kaba tavrıyla karşılaştık
Arama sırasında polisin "kaba" tavrını kınayan radyo çalışanı Songül Özbakır, "Büro içinde bile tam bir gözaltı durumu vardı. Sokak da ablukaya alındı ve sokaktan geçen insanların polisin 'Radyoya mı gidiyorsunuz?' sorusuyla karşılaştığını" savundu.
"Atılım" gazetesinin merkez ve Kartal bürosuyla teknik işlerinin yapıldığı Güneş Ajansı, Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Gülsuyu Sanat ve Hayat Dergisi'ne ait büroları polis tarafından arandı. İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında işkencede öldürülen sendikacı Süleyman Yeter'in eşi Tekstil Sen başkanı Ayşe Yumli Yeter de bulunuyor.
Operasyon sadece İstanbul'da değil, Kocaeli, Ankara ve İzmir'de de yürütülüyor. ESP'nin Adana, Antep, Diyarbakır, İskenderun, Ankara, Malatya, İzmit Temsilcilikleri de bu kapsamda arandı.
Radyocu Füsun Erdoğan Gebze Cezaevi'nde
MLKP'ye yönelik 8 Eylül'de başlatılan ve aralıksız sürdürülen operasyonlarda da, aralarında "Atılım" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek ve "Özgür Radyo" Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu toplam 27 kişi gözaltına alınmış, bu kişilerden 24'ü tutuklanmıştı. Özgür Radyo çalışanları, radyo yöneticisi Erdoğan'ın örgütle ilişkilendirilmek istendiğini bildirerek tutuklamaları kınamıştı.
Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde tutulan radyocu Erdoğan, birkaç gün sonra Gebze Özel Tip Cezaevi'ne nakledilmişti. Avukatı ve ailesine ziyaret izni verilen Erdoğan, suçlamalarla ilgili bilgi verilmediği gerekçesiyle çıkarıldığı mahkemede ifade vermeyi reddetmişti. (EÖ)