Gazetecileri şimdiden Adliye yollarına alıştırmak için yapılan eyleme, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek de destek verdi.
Erinç : Yasa bir süre ertelensin
Açılan davaların çokluğuna dikkat çeken "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Irfan Uçar, eylem boyunca dava klasörlerini kucağında taşırken, ağzı bantlı ve elleri kelepçeli haberciler de yasanın sansürcü yönlerine kınadılar.
Adliye önünde bir açıklama yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, eyleme 17 meslek örgütü temsilcileriyle birlikte karşı çıktıklarını, Mayıs 2004'ten beri olumsuz yönlerine dikkat çektikleri bu yasadan sadece haberciler değil, haber alma hakkını kullanmak isteyen herkesin zarar göreceğini ifade ederek, yürürlüğünün 6 ay veya bir yıl ertelenmesini istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özyürek ise, hükümeti basını susturmak istemekle suçladı ve " gazeteciler keşke bu güçlü tepkilerini daha önce göstermiş olsalardı" dedi.
Olcayto : Yasa, yargıçları da sıkıntıya sokacak
Genel Sekreter Turgay Olcayto ise, bianet'in "Bu gidişle, hangi maddeler meşhur olabilir?" sorusuna, "hakaret" ve "Temel Milli Yararlara Karşı Hareket" maddelerini gösterdi. Olcayto, "Orhan Pamuk Ermenilerle ilgili konuşmasını 1 Nisan'da yapsaydı, mutlaka bir savcı ona 'temel milli yarar' davası açardı" diyerek yanıt verdi.
Yasanın uygulanmasının sadece basını veya görüşlerini açıklayanları zor durumda bırakmayacağını ifade eden Olcayto, çok sayıda muğlaklık içeren maddelerin görevi yasayı uygulamak olan hakim ve savcıları da sıkıntıya sokacağını söyledi. (EÖ/EK)