TGC Başkanı Erinç, Cağaloğlu'daki TGC Lokali'nde, TGC Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz, Genel Sekreter Turgay Olcayto, Yönetim Kurulu Üyeleri Recep Yaşar ve Oral Çalışlar, Basın Senatosu Başkam Necmi Tanyolaç ile düzenlediği basın toplantısında, yürürlüğü ertelenen yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) değişiklik için iki kez bir araya gelen Çalışma Grubu'nda varılan sonuçları değerlendirdi.
Yeni TCK'de değişiklik yapılması için 13 ve 16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Çalışma Grubu toplantılarından beklendiği gibi bir sonuç alınmadığını kaydeden Erinç, "Bunun nedeninin de, özellikle Adalet Bakanlığı danışmanlarının bu konudaki katı tutumları olduğunu" söyledi.
Erinç, Türkiye'de hâlâ fikir suçu kavramının kaldırılması yönünde çabaların sonuç vermediğinin yeni TCK ile de ortaya çıktığını ifade ederek, yeni TCK'de özellikle dolandırıcılıkla ilgili sanık ve mahkumların yararlanacağı ceza indirimlerinin söz konusu olduğunu bildirdi.
Başkan Erinç, "Adi ve yüz kızartıcı suçlara böyle bir yaklaşımı sergileyen yeni TCK'de, ifade özgürlüğü ile ilgili cezaların, hem özel yasalardan ayrı olarak, onların da etkisizleştirilmesi amaçlanarak artırılmış olması, hapis cezasının yükseltilmiş olması gibi bir çelişkiyi de öğrendik" diye konuştu.
Yeni TCK konusunda Yargıtay kanadından da yazılan bir makaleye işaret eden Erinç, bu makalenin "yasanın ifade özgürlüğünü ve gazetecilerin haber verme hakkını sınırlandırdığını ortaya koyduğunu" belirtti.
Belirsiz dönem
"Adalet Bakanlığı danışmanlarının bu konuyu ciddiye almamakta ısrar ettiğini" savunan Erinç, "Türkiye'nin gelecekte gazetecilerin hapiste bulunduğu ülkelerin önde geleni sayılmasını engelleyecek değişikliklere ihtiyaç var" dedi.
Erinç, yeni TCK'nin uygulanmasının hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesindeki tanımlara ters düşeceğini dile getirerek, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin mart ayında aldığı "kamu görevlileri ve siyasetçilerin iletişimle ilgili daha hoşgörülü davranmaları" yönündeki kararına da dikkat çekti.
Yeni TCK yürürlüğe girdiği andan itibaren gazete, dergi ve ajanslarla ilgili Basın Kanunu ile radyo ve televizyonlarla ilgili özel yasanın da işlevsiz kalabileceğini kaydeden Erinç, yeni yasa ile basın açısından belirsiz bir döneme girileceğini söyledi.
Çalışma Grubu toplantısında üzerinde anlaşmaya varıldığı varsayılan maddelerin de geçerli olmayabileceğini ifade eden Erinç, bundan sonra Adalet Bakanlığı'nın değişiklik taslağını Bakanlar Kurulu'na sunacağını, o aşamada da TGC'nin çabalarını sürdüreceğini, daha sonra tasarının TBMM'ye sunulması aşamasında da çalışmaların devam edeceğini anlattı.
"Dileriz ki; Türkiye, kendisine dayatılan fikir suçu kavramından kurtulmuş, AB üyesi olma yolundaki çabalarını, AB kazanımlarına göre düzenlemeler yaparak daha da güçlendirsin" diyen Orhan Erinç, AB'ye üye olma arifesindeki Türkiye'de fikir suçu konusunun tümüyle gündemden çıkaran yaklaşımların gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Toplantıda daha sonra TGC Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz, katıldığı Çalışma Grubu toplantıları hakkında bilgi verdi.
İlkiz, l Haziran'da yürürlüğe girecek yeni TCK'de yapılması düşünülen değişiklikler için toplanan Çalışma Grubu'nun altı madde üzerinde konuştuğunu ifade ederek, toplantıda "basın kuruluşlarının gazeteciler için suç işleme ayrıcalığı istemediğini" dile getirdiğini anlattı.
Değişikliklerin ifade, basın ve halkın haber alma özgürlüğü açısından gerekli olduğunu da kaydettiklerini belirten İlkiz, yasanın 84, 125, 218, 288, 299 ve 305. maddeleri üzerinde çalışıldığını söyledi.
İlkiz, Çalışma Grubu toplantısında "altı madde ile yeterli olmayan bir değişiklik yapılmasının düşünüldüğünü" de sözlerine ekledi. (EÖ/TK)