Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili daha önce eksiklikler nedeniyle reddedilen iddianame tamamlanarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.
Eski Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, tutuksuz sanıkların cezalarının yetersiz olduğunu ve kamu görevlilerinin yargılanmasını talep etti.
Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede 8'i tutuklu, 37'si tutuksuz 45 şüpheli hakkında dava açılması talep edildi.
230 sayfalık İddianamede tutuklu Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik'in TCK 81'inci maddesinde yer alan "olası kasıtla insan öldürme ve yaralama" suçunu işledikleri belirtildi.
Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı.
Tutuklu sekiz şüphelilerin 301 kez 20 ile 25 yıl, 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezalandırılmaları, geri kalan 37 tutuksuz şüphenin ise 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ayrıca iddianamede 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer aldı.
Yeni iddianamedeki en önemli fark, ilk iddianamede üç ayrı suç kategorisi vardı, 29 kişi için öngörülen cezalar azdı. Yeni iddianamede iki suç kategorisi var.
Tutuksuz sanıkların cezaları yetersiz
Zeynel Balkız, her ne kadar son 29 kişinin cezaları arttırılsa da 37 tutuksuz sanığın hala cezalarının yetersiz olduğunu belirtti.
“İlk 8 kişi 301 kez ayrı ayrı cezalandırılmaları istenirken, bu 8 kişinin dışındaki kişiler sadece bir kez hata ve kusurlarıyla yani bilinçli taksirleriyle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak nedeniyle bir kez cezalandırılmaları isteniyor.
"Talebimiz TCK’nın 83/3. maddesinin 3. fıkrasında adlandırılan ‘Tehlikeyi, eksikliği ve kusurlu davranışları bildikleri ve gördükleri halde bu davranışlarını sürdürerek ölüme sebep olma’ maddesi gereğince kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleştirilmesi nedeniyle 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenmeliydi."
Kamu görevlileri de yargılanmalı
Balkız, ayrıca kamu görevlilerine soruşturma izni verilmemesini eleştirerek şöyle dedi:
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kamu görevlilerinin soruşturulmasına izin vermeli. Demokrasi içinde adil yargılama ve adalet istiyoruz. Herkes soruşturulabilmeli herkes hesap verebilmelidir. Bu mevzu bakanın iki dudağı arasında görülmemeli."
Hatırlanacağı gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'daki madeni inceleyip olumlu rapor veren 2 müfettiş ile kamu çalışanlarına soruşturma izni vermemişti.
Mahkeme 15 gün içinde iddianameyi inceleyerek karar verecek. (NV)