“İlk kez medyayla ilgili bir seminere katıldım. Fotoğraf ve habercilikle ilgili çok şey öğrendim. En önemlisi atölyeler kendimde eksik gördüğüm konularla ilgili neler yapabileceğimi görmemi sağladı."
IPS İletişim Vakfı ve Press Now’ın hafta sonu Sarıkamış’ta düzenlediği “Habercilik Atölyesi”ne katılan Denge Gazetesi muhabiri Hilal Tanrıverdi iki gün süren eğitimi bu sözlerle değerlendirdi.
“Keşke daha çok kişi katılsaydı ve bizim öğrendiklerimizi öğrenselerdi” diyen yerel gazeteciler bianet’e eğitimin kendilerinde bıraktığı izlenimleri anlattılar.
"30 yıllık gazeteciyim, bilmediğim şeyleri öğrendim"
“Bu tarz eğitimler bölgemizde çok fazla olmuyor. Bu nedenle ön hazırlıkları daha sıkı yapılsa ve daha çok gazeteciye ulaşılsa çok iyi olur” diyen Anadolu Ajansı ve TRT bölge temsilcisi Hüseyin Demir 25 yıllık fotoğrafçı ve 30 yıllık gazeteci olmasına rağmen "bilmediği bir çok şey olduğunu fark ettiğini” söylüyor.
Kağızman Gözlem gazetesinden Sait Küçük hiç eğitimi olmamasına karşın eğitimcilerden öğrendiklerinin ufkunu genişlettiğini belirtti.
“Eğitim, daha yaratıcı ve etkili haberler nasıl yapılır, konusunda bana yol gösterici oldu. Hazırladığımız haberlerde daha ısrarcı olmamız gerektiğini ve fotoğrafların haberler için ne kadar önemli olduğunu öğrendim.”
20 yıldır Kağızman'ın Sesi gazetesini çıkartan Cafer Bilen hobi olarak başladığı gazetecilik hayatında ilk kez bir seminere katıldığı ifade ediyor.
"Görüntülü haberciliğe dair atölyeler de olmalı"
Sarıkamış Haber Gazetesi muhabiri Şeyma Kalkan iki gün süren bu atölyenin kendisi için büyük şans olduğunu düşünüyor.
Adem Alp Serhat TV’de kameraman. Bundan sonra yapılacak eğitimlerde görüntülü haberüzerine atölyelerin de olmasını talep ediyor. “Bunun dışında her şeyden çok memnun kaldığını” söylüyor.
Serhat TV’den Yener Tekbaş da bu eğitime katılmaktan dolayı çok memnun. Mesleğinin ilk günlerinde aldığı eğitimin onu ileriye götüreceği görüşünde.
"Her yıl tekrarlansın"
Ali İhsan Alınak bölgede yerelden ulusala yayın yapan ilk haber portalı olan politikars.com’un yöneticisi. “Bu atölyeden çıkardığım en önemli fikir daha çok özel haber yapmamız gerektiği” diyor.
Kars Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucusu ve Ölçek Gazetesi’nin sahibi Salih Şahin’in görüşleri şöyle:
“Buradan aldığım profesyonel havayı kendi gazeteme yansıtmak istiyorum. Yerel medyaya önem vermenizden dolayı mutluyum. Ulusal ve küresel basınla yerel basın arasındaki farkları görmek iyi oldu. ”
Sarıkamış Haber Gazetesi’nden Mehmet Ali Cengiz, Iğdır Radyo & TV ve Hudut Gazetesi’nden Aydın Deniz ve Hurşit Deniz, Kağızman'ın Sesi Gazetesi’nden Emrullah Bilen, NTV ve Show TV bölge temsilcisi Tacettin Durmuş ve Kağızman Gözlem Gazetesi’nden Lemin Gülderen de “tarafsız habercilik, insan hakları, haber hazırlarken dikkat edilmesi gereken hassasiyetler gibi konularda yaptıkları tartışmaların kendileri için zihin açıcı olduğunu ve IPS İletişim Vakfı ve Press Now’dan bu atölyeleri her yıl tekrar etmelerini istediklerini söylediler. (BÇ/EÜ)