Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 21 Ocak 2016’ta yeni Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu tasarı taslaklarını hazırlamak üzere kurulduğunu iki ayrı komisyonun çalışmalarını ilk bilgileri basına yansıdı.
Bozdağ AKP’nin 2014’te tartışmaya açtığı yasa için çalışılmaya başlandığını twitter hesabından duyurmuştu.
Bozdağ twitter mesajında en geç Eylül 2016'da Bakanlar Kurulu'na oradan da Ekim 2016’da TBMM’ye gönderileceğini açıkladığı taslağın Nisan ayında Adalet Bakanlığı’na sunulacağını yazmıştı.
Hürriyet gazetesinde Hürriyet Parlamento Büro Şefi Nuray Babacan imzalı haberde taslaktan kimi ayrıntılar verildi.
Taslaktan sızan ana başlıklar şöyle:
* Seçim barajının düşürülmesi
Yüzde 10’luk barajın aşağı indirilmesi planlanıyor. AKP yüzde 7-8’lik bir baraj üzerinde duruyor. Bu konuda net karar, taslak kamuoyunda tartışma aşamasında verilecek.
* Dar bölge sistemine geçilmesi
Bir bölge en fazla 5 milletvekilinden oluşacak. Düzenlemeye göre, 5’in üzerinde milletvekili çıkartan illerin birden fazla seçim çevresi olacak. Örneğin İstanbul’da seçim bölgesi sayısı 20 civarında olacak.
* Oy verme işleminin kolaylaştırılması
Seçimlerde yaşanan aynı zarfın içinden muhtar ve belediye başkanlık seçimi oylarının birlikte çıkması gibi durumlarda oyların geçersiz sayılması önlenecek. Çift kullanılan oylarda, oy pusulaları hangi zarfa konulmuşsa o geçerli olacak. Örneğin belediye başkanlığı seçimi zarfına yanlışlıkla muhtar pusulası da konulmuşsa, muhtarlık için atılan oy geçersiz sayılacak. Belediye Başkanlığı seçimi ise geçerli olacak.
* Siyasi partilere üyelik kolaylığı
Birden fazla partiye üye olanlarla ilgili ceza uygulaması ortadan kalkacak. Bir kişi para ödemeden parti üyeliğini düşürebilecek. Eğer bunu yapmamışsa, en son kayıt olunan partinin üyeliği geçerli sayılacak.
* Sandık güvenliği
Seçim sandıklarının güvenliğinin arttırılması konusunda yasaya net hükümler konulacak.
Seçim beyannamelerinde baraj için ne demişlerdi
AKP: Temsilde adalet ile yönetimde istikrar arasında denge sağlayacak şekilde seçim barajı yeniden düzenlenecek.
CHP: Siyasi partiler yasası değişecek, yüzde 10 seçim barajı kaldırılacak.
HDP: Seçim barajı kaldırılacak, Meclis’te bütün partilerin aldıkları oy oranında temsil edilebilmesinin yolu açılacak.
MHP: Siyasi partiler ve seçim kanunları gözden geçirilerek siyasette demokratik ilke ve standartların hâkim olmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacaktır. (HK)