Yeni Şafak gazetesi, gazetecilik etiği ve yasaları hiçe sayarak Güngören'deki patlamada annesini kaybeden, kendisi de hafif yaralanan 10 yaşındaki bir çocuğun tanıklığını haberleştirdi, fotoğrafını yayınladı.
Konuyla ilgili olarak okura hiçbir yeni bilgi vermeyen haber, saldırının travmasını yaşayan bir çocuğu teşhir ederek onu istismar ediyor.
Pazar günü gerçekleşen saldırıda 17 kişi ölmüş, 150'den fazla insan da yaralanmıştı. Konuyla ilgili soruşturma sürerken, henüz hiçbir grup ya da kişi saldırıyı üstlenmedi.
Etik ilkeler
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) medya için hazırladığı kılavuzlarda "yaşanmış travmatik olaylarla ilgili çocuğun acılarını depreştirebilecek sorular, tutumlar ve yorumlardan kaçının" diyor.
Gazetecilik etiği üzerine araştırmalar yürüten MediaWise 'ın direktörü Mike Jempson'un hazırladığı kılavuz da şu noktaları vurguluyor:
- Mümkün olduğunca izin alarak çalışın. Travma geçiren çocuklarla konuşmak etik değildir, çocuğun koruması altında bulunduğu insanlar ya da sosyal hizmet görevlilerine danışmadan çocuklarla konuşmayın.
- Aldığınız bilgileri doğrulatın. Çocuklar çok önemli tanıklar olabilirler ama deneyimsizlikleri ve kelime haznelerinin darlığı karışıklığa yol açabilir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 1999'da benimsediği Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin "Gazetecinin doğru davranış kuralları" başlıklı bölümünde, açıkça, "Çocuklarla ilgili suçlarda ve cinsel saldırılarda, sanık tanık ya da mağdur (maktul) olsun, 18 yaşından küçüklerin açık isimleri ve fotoğrafları yayınlanmamalıdır.
Çocuğun kişiliğini ve davranışlarını etkileyebilecek durumlarda gazeteci bir aile büyüğünün veya çocuktan sorumlu bir başkasının izni olmaksızın çocukla röportaj yapmamalı veya görüntüsünü almaya çalışmamalıdır" deniliyor.
Basın Kanunu
5187 sayılı Basın Kanunu 'nun 21. maddesinde "18 yaşından küçük olan suç mağdurlarının kimliklerini açıklayacak ya da tanınmalarına yol açacak şekilde yayın yapanlar için" ağır para cezası öngörülüyor.(EÜ/EZÖ)
* Konuyla ilgili daha fazla bilgi için IPS İletişim Vakfı Yayınları'ndan çıkan Çocuk Odaklı Habercilik kitabına bakılabilir.