Ortadoğu hakkında haber ve analizlere yer veren Al Monitor sitesi, bölgedeki değişimi şekillendiren 10 kadını seçti. Türkiye’den Halime Güner de listenin sekizinci sırasında yer alıyor.
Katar Emiri'nin eşi Sheikha Moza bint Nasser ve Ürdün Kralı Hüseyin'in annesi Kraliçe Nur gibi hanedan ailelerinden isimler yer alsa da listenin büyük çoğunluğunu aktivistler ve farkındalık yaratmaya çalışan kadın siyasetçiler oluşturdu.
Al Monitor, Uçan Süpürge Yerel Kadın Muhabirler Ağı'nın kurucusu olan Halime Güner'in kadın hakları konusunda haber üretmek üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki kadın gazetecilere eğitim verdiğini ve farkındalık yarattığını belirtti. Halime Güner'in Ankara'daki ilk kadın sığınmaevini kuruluşunda yer aldığını da belirtildi.
Al Monitor’un listesindeki diğer dokuz isim şöyle:
Tawakkol Karman: Karman, 2011’de Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk Yemenli, ilk Arap, ikinci Müslüman kadın ve en genç insan oldu. Yemen ayaklanmalarının yüzü haline geldi. “Demir Kadınlar” 2007’den 2011’e kadar her hafta eylemler düzenledi. Gazeteci olan Karman, 2005’te “Zincirleri Olmayan Kadın Gazeteciler”i kurdu. Nobel Kadın İnsiyatifi’nin sitesinde, “Biz özgürlüğü için mücadele eden yeni nesiliz. Bunun yeni bir dünya ve geleceğin bizim ellerimizde olduğunu biliyoruz” sözleri yer alıyor.
Sheika Mozah: Mozah, tüm dünyada eğitim girişimlerini yayan, bölgenin en güçlü kadını olarak kabul ediliyor. Kasım 2012’de dünyada 60 milyon kız çocuğunun eğitim alması için Unesco ve BM Yüksek Komiserliğiyle işbirliği yapacağını açıkladı. Mozah, Katar Emiri’nin üç karısından ikincisi. Dünyada bir stil ikonu olarak da anılan Mozah, aktif bir Tumblr kullanıcısı.
Vera Baboun: Edebiyat profesörü olan Baboun, 2012’de Bethleham’ın ilk kadın valisi seçildi. Hıristiyan bir Arap olan Baboun, Bağımsızlık ve Kalkınma Bloku’nu kurdu.
Ürdün Kraliçesi Noor: Washington’da doğan Noor, Princeton Üniversitesi’nin ilk kadın mezunlarından biri oldu. 1978’de Ürdün Kralı ile evlendi. Kraliçe olduğu dönem boyunca kadın ve kız çocuklarının eğitimi konusunda birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldı. Şu anda Kayıplar İçin Uluslararası Komisyon’un temsilcisi.
Lubna Olayan: Suudi Arabistan’da güçlü bir iş kadını olan Olayan, Forbes ve Arabian Business tarafından da en güçlü kadınlar listesine seçildi. 2004’te Jaddah Ekonomik Forumu’nda topluluk önünde konuşan ilk kadın oldu.
Nesrin Sutudeh: İran’da insan hakları avukatlığı yapan Sutudeh, hayatını şiddet gören kadın ve çocukları savunarak geçirdi. Aynı zamanda gazeteci ve aktivist olan Sutudeh, İran’da 2009’daki protestolar sırasında tutuklanan muhalif liderlerin avukatlığını yapıyordu. 2010’da kendisi de tutuklandı ve avukatlıktan men edildi. 2011’de kızı hakkında seyahat yasağı çıkarılınca açlık grevine girdi. Hala hapiste.
Dr. Ada Yonath: 2009’da AİDS’le ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Ödülü kazanan ilk İsrailli kadın oldu.
Mozn Hassan: Feminist Çalışmalar İçin Nazra Enstitüsü’nün kurucusu Hassan, yeni Mısır hükümetinde yer almaları için kadın siyasetçileri örgütlüyor. Vital Voices’la birlikte kadınların güçlendirilmesi ve bölgede kadının insan haklarının geliştirilmesi için çalışmalar yapıyor.
Fatema Mernissi: Faslı akademisyen, feminist ve yazar Mernissi, İslam’da kadının rolü konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor. Müslüman toplumlarda kadın-erkek dinamikleriyle ilgili kitabı tüm dünyada okunuyor. (ÇT)