Fotoğraf: Canva
IPS İletişim Vakfı/bianet ve Dijital Medya Araştırmaları Derneği/NewslabTurkey'in ortaklaşa hayata geçirdiği "İletişim Fakültelerinde Yeni Medya Uygulamaları ve Hak Odaklı Habercilik Eğitimi Üzerine" araştırması yayınlandı.
Çağrı Kaderoğlu Bulut'un kaleme aldığı araştırma, The Guardian Foundation (TGF) ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbrliği Ajansı (SIDA) tarafından desteklenen bir eğitim ve araştırma projesinin parçası olarak yayınlandı.
Altı şehir, sekiz üniversite
Araştırma, Türkiye'deki iletişim fakültelerinde yeni medya uygulamaları ve hak odaklı habercilik derslerinin durumunu, öğrencilerin deneyimleri ve değerlendirmeleri üzerinden inceliyor.
IPS İletişim Vakfı/ bianet ve NewsLabTurkey tarafından koordine edilen araştırma Ankara, İstanbul, İzmir, Antep, Mersin ve Yozgat olmak üzere toplam altı ilden sekiz üniversiteyi kapsıyor. Bu üniversiteler, Ankara, Hacı Bayram Veli, Bilgi, Yaşar, Başkent, Gaziantep, Mersin ve Yozgat Bozok üniversiteleridir.
İlgili literatür çoğunlukla iletişim fakültelerinin eğitim müfredatlarının incelenmesine odaklandığı, öğrencilerin değerlendirme ve deneyimlerinin görece geri planda bırakıldığı için bu araştırma, lisans düzeyinde iletişim eğitiminin olanaklarını ve eksikliklerini öğrencilerin deneyim ve değerlendirmeleri üzerinden ele alması bakımından da önem taşıyor.
Hak odaklı haberciliğe dönük değerlendirmeler:"Bu konuda bilgisi olmadığını belirten öğrencilerin oranının yüksekliği dikkat çekicidir. Bu durumun bulunulan sınıflarla ilişkili olup olmadığı incelendiğinde, öğrencilerin üçte birinden fazlasının (%37,8) birinci sınıf öğrencisi olduğu görülmektedr. Bununla birlikte bu cevabı veren öğrencilerin sınıfları arasında istatistiki olarak anlamlı br farklılık bulunmadığı da belirtilmelidir." | |
Gazetecilikte yeni medya uygulamalarına dönük değerlendirmeler:"Hak odaklı habercilik konusundaki çelişkili durum dijital gazetecilik ve mobil uygulamalar konusunda da kendini göstermektedir. Aynı ünversitedeki kimi öğrenciler bu konuda derslerinin bulunduğunu söylerken kimileri ise tersini ifade etmektedir. Bu konuda ünversiteler, bölümler ve sınıflar arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemekte, söz konusu çelişkili ifadeler farklı bölümlerden ve sınıflardan öğrenciler için geçerli olmaktadır. Bu konuda çelişkili yanıtlar verilmeyen tek üniversite Yaşar Üniversitesi iken dijital gazetecilik ve mobil uygulamalar derslerinin bulunduğuna ilişkin olumlu yanıt içermeyen tek üniversite de Hacı Bayram Veli Üniversitesi'dir. | |
"İç açıcı bir manzara sunmuyor"
Araştırmanın sonuç kısmında ise şöyle deniyor:
"İletişim fakültesi öğrencilerinin, eğitim sürecinde hak odaklı habercilik ve yeni medya uygulamalarına dönük değerlendirmeleri iç açıcı bir manzara sunmamaktadır. İletişim fakültelerindeki eğitimin bir yandan hak haberciliği konusunda gerileme yaşarken diğer yandan dijital dönemin gerektirdiği uygulamaları ve becerileri yeterince kapsayamadığı görülmektedir.
"Öğrencilerin, iletişim eğitimine dönük işaret ettikleri eksiklikler ve beklentiler de çoğunlukla dijital gazetecilik ve yeni medya uygulamaları ekseninde ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte gazetecilik perspektifi ihtiyacı ve edinimi hâlâ önemini korumaktadır.
"Buradan hareketle, teknik ve pratik becerilerin gazetecilik için mutlaka gerekli olduğu fakat gazeteciliği yalnızca bu becerilere indirgemenin hem gazeteciliğe hem de üniversite eğitimine haksızlık olacağı belirtilmelidir. Tarihsel olarak gazeteciliğin anlamının, toplumsal işlevinin ve kurumsal yapısının dönüşüyor olması sektörde ihtiyaç duyulan gazeteci tipini ve gazetecilik yapabilmenin şartlarını hızla değiştirmektedir."
(AÖ)