Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Alternatif Bilişim Derneği’nin düzenlediği Yeni Medya Çalışmaları 2. Ulusal Kongresi Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde başladı.
İki gün sürecek olan “Yeni Medya Okur Yazarlığı” temalı kongrenin açılışını Kadir Has Üniversitesi iletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ile Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş yaptı. Kongrenin Düzenleme Kurulu’ndan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Eylem Yanardaoğlu bianet’e kongrenin önemini anlattı.
Prof. Alankuş: Yeni medya sansüre gelemez
Yeni Medya Çalışmaları 2. Ulusal Kongresi’nde 71 yazara ait 51 bildiride medya okuryazarlığı kavramının farklı algıları ve yansımaları, disiplinler arası yaklaşımlar ve katılımcılık, kadınların, LGBTİ bireylerin, Y kuşağının, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin yeni medya kullanım pratikleri tartışılacak. Fenomenler kanaat önderi olabilir mi, Türkiye'de sosyal medya siyasi hayata katılım sağlıyor mu, kişisel verilerimiz kimlerin elinde, ne için kullanılıyor ve ne kadar güvende gibi soruların yanıtı aranacak. 27 Şubat Cuma akşamına kadar sürecek kongrenin programına buradan bakabilir, kongre oturumlarını canlı olarak şu linkten izleyebilirsiniz. |
“Tıpkı şimdinin artık eski sayılan ama bir zamanların yeni mecraları gibi, Yeni Medya özel, kamusal ve siyasal yaşamın tüm dokularını etkiliyor” diyen Prof. Alankuş, ancak hiçbir mecranın yeni medya kadar radikal ve küresel biçimde etkili olmadığını vurguladı.
“İletişim alanı, ilgili diğer alanlarda olduğu gibi yüreğimizi hoplatacak bir paradigmatik canlanmadan yoksun ilerliyor. Yeni medya çalışmalarının bunu sağlayacağını düşünüyoruz. Kongrenin etkisi sadece sadece akademik değil. Atölyelerle alanda çalışan akademisyen, uzman ve aktivistleri buluşturan bu platformun hepimizin politik hayatına etki eden çıktıları olacak.”
Yeni medyanın “sansüre gelmeyen” yapısı nedeniyle Türkiye’de iletişim özgürlüğünün başlıca kanalı haline geldiğini belirten Prof. Alankuş diğer yandan bu alanın ayrımcılık ve nefret söyleminin kaynağı haline geldiğine dikkat çekti.
Çözüm olarak akla sansür ve yasaklanmaların geldiğini hatırlatan Prof. Alankuş “Dolayısıyla yeni medya okur yazarlığı hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Ben bu kongrenin bize son derece önemli olan yeni medya okur yazarlığı niteliğini kazandıracağını düşünüyorum” diye konuştu.
Keleş: Gözetime karşı yeni medya okur yazarlığı
Son iki yıldır Türkiye’de sosyal medya etrafında yoğunlaşmış bir gündem olduğunu hatırlatan Keleş sosyal medyanın insanların gündemlerini konuştukları, katılımcı oldukları bir alan olduğunu bu nedenle bu alandaki çalışmalara ihtiyacı arttırdığını ifade etti.
İfade özgürlüğünün de bu gündemin en önemli unsurlarından olduğunu belirten Keleş şöyle devam etti:
“İfade özgürlüğünün odağında internet ve yeni medya araçları duruyor. Yurttaşların en çok kullandıkları ortam sosyal medya.
“Oldukça kutuplaşmış politik iklimde, aynı şekilde kutuplaşan medyada insanların kendi görüşlerini ifade edebilecekleri bir boşluk kalmadı. Orada yer alamayan görüşler bizzat yurttaşlar tarafından sosyal medya da yer buluyor.”
Sosyal medyanın riskleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Keleş “Bunlardan biri de gözetim olgusu. Buna karşı oldukça farkında olmamız gerekiyor. Bu sorunların çözüm yolu ise bizim kongremizin alt başlığı olan yeni medya okur yazarlığı” diye konuştu.
Yanardağoğlu: Dijital dönüşümün parçası olmalıyız
Yrd. Doç. Dr. Yanardağoğlu ise Kadir Has Üniversitesi’nden altı, toplamda 25 kişiden oluşan Düzenleme Kurulu ve 45 kişilik Bilim Kurulu ile kongreye hazırlandıklarını vurgulayarak “Bu nedenle kongreye sunulan tebliğler çok titiz bir elemeden geçti” diye konuştu.
Kongrenin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Yanardaoğlu şöyle devam etti:
“Türkiye internet açısından belli indekslere bakıldığında Avrupa Birliği’nin altında ama dünya standartlarının üstünde seyrediyor. Bu çok önemli, çünkü Türkiye’nin genç nüfusu var.
“Genç nüfusun çoğu bizim dijital yurttaş dediğimiz tarzda her gün internete giren, işlerini internet üzerinden halleden, bu okur yazarlığa sahip insanlar. Bu nedenle bu seviyenin yükselmesi gerekiyor.
“İnternet üzerindeki baskılarsa devam ediyor. Bunun bir ifade özgürlüğü meselesi olduğunu düşünüyorum. 21. yüzyılda içinde yaşadığımız toplumda hayatta kalabilmemiz için yeni medya araçlarını iyi kullanabilmemiz bu dijital dönüşümün bir parçası olmamızı gerektiriyor.”
Kongre, konuş konuşmacı İnternet Teknolojileri Derneği Kurucusu Doç. Dr. Mustafa Akgül’ün konuşması ve atölyelerle devam etti. (EA)