Gecenin açış konuşmasını yapan TYB Başkanı Çetin Tüzüner, "Bir ay sonra Meclise seçilecek siyasilerimizin yapacağı önemli işlerden biri, temel hak ve özgürlüklerinin önünü açmak, TCK ve Terörle Mücadele Yasası'ndaki düşünsel üretimi engelleyen, yoruma açık ve birbiriyle çelişen yasal hükümleri değiştirmek olmalı" dedi.
Şafak: Ödül zor bir dönemimde verildi
Uluslararası Yayıncılar Birliği (PEN) Türkiye Şubesi Başkanı Üstün Akmen'in elinden ödülünü alan Azim Kitapevi'nin sahibi Esen Aliş, yazarlarla ilişkilerinin çok eskiye dayandırdığını, Rıfat Ilgaz'ın Bartın gazetesinde beş yıl süreyle yazarlık yaptığını ifade ederek ödül dolayısıyla TYB'ye teşekkür etti.
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Enver Ercan'dan ödülü alan Deniz Zarakolu da, "İfade özgürlüğü anlamında sorun ne yasalarda ne de uygulamasında, sorun devlette hakim olan zihniyette. Fikirlerin içeriğini yargılamak ve iyi veya kötülüğüne karar vermek hükümetlerin iş değil. Aksi taktirde otoriter bir yönetimden farkı olmaz" dedi.
Tüzüner'in, kitapları cezalandırılan veya halen yargılanan yazarlar adına ödülünü teslim ettiği yazar Elif Şafak ise, "Ben edebiyatın ve sözcüklerin naif ve masum olduğuna inanırdım. Gelin görün ki, artık o kelimelerin neye mal olabileceğini düşünerek yazmak durumundayız. TYB'nin bu ödülü zor bir dönemimde bana verildi" dedi.
Tüzüner: Geçen yıl 43 kitap yargılandı
Tüzüner, TCK'nin 301. maddesinin rüzgarı ve baskısıyla geçen 2006 yılında 43 yazar ve 24 yayıncının yazdıkları ve yayımladıkları 43 kitaptan dolayı yargılandıklarını, bu davalardan 13'ünün mahkumiyetle, sekizinin beraatle, beşinin takipsizlikle sonuçlandığını, 17'sinin halen devam ettiğini bildirdi.
Temel tehditlerden biri olarak Ceza Yasası'nın 301. maddesine sık sık değinilen törende TYB yetkilisi Metin Celal, "Reformlardan geri alınmasına tanık olduk. Cumhuriyet Halk Partisi lideri Deniz Baykal'ın 301 değişikliği gündemdeyken dediği 'Başka kapıya!' sözlerini duyarken tüylerim ürperdi" diye konuştu.
Celal: Hükümet içtihat bekledi, yargılanan terör yaşadı
Yayınlama Özgürlüğü Komitesi'nin 2007 Raporu'nu da tanıtan Celal, düşünceyi ifade ve yayımlama özgürlüğe yönelik yasal engellerin yoğunluğuna dikkat çekti; "Özgür Radyo", "Gündem", "Birgün", "Atılım" ve "Evrensel" gazeteleri ve birçok yayın organın yayınının geçici sürelerle durdurulduğunu söyledi.
Geçen yıl Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanlığı'nın kitap ve yazılara en çok dava açan kişi ve kurumların başında geldiğini ifade eden Celal, "Hükümet, 301. maddede içtihat bekliyordu ama yazar ve gazeteciler mahkeme koridorlarında terörize ediliyordu" diye konuştu.(EÖ/EÜ)