"Uluslar arası Ceza Mahkemesi Statüsü'nü, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere, şimdiye dek imzalamayan bütün devletler onaylasın" diyen İHD, halklara karşı suç işleyenlerin yargılanmasını, halkların barış ve var olma hakkına saldırı emri verenlerle emri yerine getirenlerin cezalandırılmasını istedi.
İHD, Saddam Hüseyin ve yönetiminin yargı huzuruna çıkarılarak uluslar arası hukuk çerçevesinde yargılanması gerektiğini vurguladı.
"Yeni Halepçelerin işaretleri"
"Halepçe katliamını bugünkü koşullarda da anmamız, yeni Halepçelerin işaretini görmemizdendir. Biyolojik, kimyasal ve nükleer silahların asıl taşıcısı ABD'dir ve özellikle Arap halkları bu silahların kullanılması tehlikesi altındadır" denilen İHD açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:
* 16 Mart 1988'de Halepçe'de bir katliam yaşandı. Kürtler, Asuriler ve Halepçe'de yaşayan diğerleri, Saddam Hüseyin'in askerleri tarafından yok edildi.
* İnsancıl hukuk ilkeleri ihlal edildi.
* 1974 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Olağanüstü Silahlı Çatışma Hallerinde Kadınların ve Çocukların Korunmasına Dair Bildirinin ikinci maddesinde, "Askeri operasyonlar sırasında kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılması 1925 tarihli Cenevre Protokolü'nün, 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesinin ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerinin çok açık bir ihlalini oluşturur ve savunmasız kadınlar ve çocuklar dahil bütün sivil nüfusun ağır kayıplara uğramasına yol açar, ve bu tür eylemler en ağır şekilde cezalandırılır" denmesine karşın, ne Saddam yönetimi cezalandırıldı ne de güçlü devletlerin yöneticileri.
* İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler ölüm kamplarında zehirli gaz odalarında kitlesel katliam yaptılar ve on binlerce masum insanın yaşam hakkını ortadan kaldırdılar. Dünya savaşı sırasında ABD ilk kez biyolojik silah üretiminin geliştirilmesi için Kimyasal Savaş Servisini kurdu.
* İkinci Dünya savaşı sonrasında Çin ve Kuzey Kore ABD'nin mikrop içeren bombalarıyla ilgili şikayetlerde bulundu. 1952'de ABD Kore'ye günde 70 bin galonluk napalm bombası attı.
* 1977'de, 1949 ile 1969 yılları arasında geçen 20 yıllık sürede ABD askeri servislerinin 80'i biyolojik bakteri içeren 239 açık alan biyolojik silah denemesi yaptığını ortaya çıktı.
* ABD Senatosunun 1994 tarihli raporunda ABD ve müttefiklerinin Irak'a kimyasal ve biyolojik silah üretilmesi için destek sağladığı da açığa çıkarıldı.
* 1985-1989 arasında ABD şirketlerinin, ABD Ticaret Bakanlığının verdiği lisans ile Irak'a biyolojik materyal ihraç ettiği de yazıldı bu raporda. Irak 1984,1985 ve 1986 yıllarında İran askeri güçlerine karşı kimyasal silahlar kullandı daha sonra 1988 yılında Kürtlere karşı Halepçe'de kullandı bu silahları.
* ABD o zaman, bu silahların İran güçlerine karşı kullanılmasını kınamakla birlikte Güvenlik Konseyi'nin Irak'a karşı müeyyide uygulamasına karşı çıktı. Halepçe'deki katliama ise ciddi bir tepki göstermedi.
* 1999'da Balkanlardaki savaş sırasında ABD jetleri 31 bin uranyum başlıklı bomba attılar. Şimdi ise Irak'a demokrasi getirme adına yine masum insanlar ölüyor. (BB)