Sağlık çalışanlarının ve hacca gidecek olanların domuz gribine karşı aşılanması bugün başladı.
bianet'in Sağlık Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre, hastane ve sağlık ocaklarına, personel başına aşı gönderilmiş durumda. Kurumda kaç kişi bulunuyorsa, o sayıda aşı gönderiliyor.
Bakanlığın verdiği bilgilere göre, risk grubundaki çocuklar ve kronik hastalara yapılacak aşıların bu hafta sonu Türkiye'ye ulaşmış olması bekleniyor. Bakanlık yetkilileri, Ankara'daki Refik Saydam Hıfzısısıhha laboratuarlarındaki denetimlerinin ardından, aşılama takviminin duyurulacağını, bu sürecin 15-20 gün sürebileceğini bildirdi.
Gebeler için adjuvan içermeyen aşılarsa daha sonra getirilecek.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpay Azap, bugün devlet hastanelerinde başlayan aşılamanın yarın (3 Kasım) üniversite hastanelerinde devam edeceği bilgisini bianet'e verdi.
Azap, ikinci parti aşıların önce çocuklar, daha sonra kronik hastalar için kullanılmasını, Sağlık Bakanlığı'nın belli yaş aralığındaki çocukların hangi tarihlerde aşılanabileceğine ilişkin takvimi duyurmasını beklediklerini söyledi.
"Sağlık kurumundaki herkesin aşılanmasını istedik"
Azap, sağlık kurumlarında doğrudan sağlık hizmeti verenlerin dışında, hastalarla yüz yüze olan temizlik, güvenlik, idari işler alanlarındaki çalışanlar için de aşı istediklerini söyledi.
Ankara'da hastalık nedeniyle ölen iki kişi de, hastanenin temizlik işlerinde çalışıyordu. Kimlikleri Sağlık Bakanlığı tarafından gizli tutulan iki erkekten 29 yaşındaki ilki 24 Ekim'de, 27 yaşındaki diğeri de dün (1 Kasım) hayatını kaybetmişti.
Bakan Recep Akdağ, bu ölüm haberini aldıktan sonra, "İster beyaz önlüklü sağlık çalışanlarımız, doktorlar, hemşireler, laboratuar teknisyenleri ve diğer beyaz önlüklüler, ister bu hastanelerde çalışan diğer kardeşlerimiz, temizlik işleri, yemek, güvenlik, benzeri hizmetlerde çalışanlar için söylüyorum, lütfen aşılarını yaptırsınlar" demişti.
Azap'ın verdiği bilgiye göre, Ankara Üniversitesi'nin hastanesinde, ayrı bir binada, grip şikayetleri için bir birim kuruldu. Hastanedeki diğer hastalarla temaslarının en aza indirilmesi için, grip olan hastalar ana binada tek kişilik odalarda ve maske takarak yatırılıyor. (TK)