Abdullah Gül Meclis'te bugün yapılan üçüncü tur oylamada, 339 oy alarak üye tam sayısının salt çoğunluğuyla 11. cumhurbaşkanı seçildi. Gül, saat 18:00'de Meclis Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanlığı yeminini etti.
Oylamada Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Sabahattin Çakmakoğlu 70, Demokrat Sol Parti'nin (DSP) adayı Tayfun İçli 13 oy aldı. 24 boş, iki de geçersiz oy çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oylamaya katılmadı. Demokratik Toplum Partisi milletvekilleri ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) milletvekili Ufuk Uras daha önce Gül'e oy vermeyeceklerini açıklamışlardı.
Oylamaya 448 milletvekili katıldı. Gül'ün seçilmesi için 276 oy yetiyordu. Meclis Başkanı Köksal Toptan, oylamanın ardından Dışişleri Bakanlığı konutuna giderek Gül'e mazbatasını verdi.
Erdoğan oylamaya katılan milletvekillerine "demokrasiye verdikleri destek" için teşekkür etti. Yeni kabineyi Gül'e yarın (29 Ağustos) sunabileceğini açıkladı.
Uras: Çankaya sırça köşk olmaktan çıkmalı
Uras ntv'de katıldığı canlı yayında, cumhurbaşkanlığını sıra köşk olmaktan çıkarmak, sivil toplum örgütlerine açmak gerektiğini, demokratik, laik, sosyal hukuk devletine uygun bir cumhurbaşkanlığı beklemenin hakkımız olduğunu söyledi.
Uras Gül'ün cumhurbaşkanlığının yetkilerinin azaltılmasıyla ilgili süreçte hızlandırıcı bir rol oynayabileceğine de dikkat çekti.
Demirtaş: İnsan haklarında yeni bir açılım getireceğini sanmıyorum
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da Gül'ün cumhurbaşkanlığının demokratikleşme ve insan hakları açısından bir açılım getireceğini düşünmediğini söyledi.
DTP Gül'ün yemin törenine katılacak.
Abdullah Gül kimdir?
Abdullah Gül 1950'de Kayseri'de doğdu. 1971'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 1983'te İstanbul Üniversitesi'nden doktora aldı. Exter ve Londra'da lisans ve doktora programlarına katıldı. 1980-1983 arasında Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün kuruluşunda çalıştı ve iktisat dersleri verdi.
1983-1991 yılları arasında Cidde İslam Kalkınma Bankası'nda (IDB) iktisat uzmanı olarak görev yaptı.
1991'de Uluslararası İktisat dalında doçent oldu.Aynı yıl Refah Partisi'nin Dışişlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. 1995'te İkinci kez Refah Partisi Kayseri milletvekili seçildi. Dışişleri Komisyonu üyeliği görevini yürütmeye devam etti.
1996-1997'de 54. hükümette Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü yaptı. 1999'da Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilmesi ile üçüncü dönemi olarak Parlamento'ya girdi.
1992-2001 arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi oldu ve Konsey'in Kültür, Tüzük, Siyasi ve Ekonomik Kalkınma Komitelerinde çalıştı. 2001'de Avrupa Konseyi'ndeki çalışmalarından dolayı kendisine "Pro-merito" madalyası ve Konsey'in sürekli "Onursal Üyesi" unvanı verildi. 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Kurucular üyesi olarak partinin kuruluşunda aktif rol aldı.
AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve NATO Parlamenterler Meclisi üyesi görevlerini üstlendi.
16 Kasım 200'de Başbakan oldu. 18 Kasım 2002'de 58. hükümetini kurdu. 14 Mart 2003'te Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Evli, üç çocuklu. (TK)