* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 tedavisinde kullanılan yeni bir ilacın Çin’den satın alındığını açıkladı. Hürriyet gazetesinden Abdülkadir Selvi de bugünkü yazısında ilacın Japonya yapımı 2014 tarihli bir ilaç olduğunu, ilk etapta 1250 kutu getirildiğini, 40 kente ulaştırıldığını ve ilk sonuçların önümüzdeki hafta alınmasının beklendiğini yazdı. Çin’in Ankara Büyükelçiliği de konuyla ilgili açıklamasında, “Favipiravir” isimli ilacın COVID-19 tedavisini 11 günden 4 güne indirdiğini ifade etti.
Ancak yeni bir ilacın, henüz deneme-araştırma aşamasındayken tedavide kullanılacak olması endişe yarattı.
Konuyu, TTB Covid-19 İzleme Grubundan, Klimik Derneği Yürütme Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Kurt-Azap ve Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu ile konuştuk.
“Deneyerek, yaşayarak göreceğiz”
Dr. Özlem Kurt-Azap, pandemi durumlarında ilaçlarla ilgili ruhsatlandırma gibi prosedürlerde bazı kısa yolların kullanıldığını ve bu ilacın da halihazırda bilinen bir ilaç olduğunu ifade etti ve şu bilgileri verdi:
“Bildiğimiz ilaç gruplarından biri, etkisi henüz bilinmiyor ancak zaten bu hastalığa özgü etkili bir ilaç halihazırda yok. Dolayısıyla başka antiviraller deneniyor, daha önce de sıtma veya AIDS ilaçları denendi. Tüm dünyada panedemi durumlarında bazı kısa yollar kullanılabilir, ilaç geliştirme çalışmaları, ruhsatlandırma ya da başka ülkelerde kullanımına dair prosedürlerde kısa yollar seçilebilir. Burada yapılan garip bir durum yok. Ağır hastalarda çok çaresiz kalıyorsunuz, elimizde kullanılma olasılığı olan bütün ilaçları kullanıyoruz. Deneyerek yaşayarak göreceğiz…”
Prof. Dr. Özlem Kurt-Azap hastalıkla ilgili verilerin de Ocak ayından bu yana elde edilmeye başlandığını, en yakın aşının bir yıl uzakta olduğunu ve tedavilerle ilgili bir şey söylemek için erken olduğunu da ekledi.
“Tedavide yüzde 80 yanıt veriyor”
Erdoğan Çolak da ilacın tedavide kullanıldığını ve bilimsel araştırmalara göre yüzde 80 yanıt alındığını ifade etti, “Bu sebeple de Sağlık Bakanlığı devreye girerek, yoğun hasta sirkülasyonu olan kentlere ilacı gönderdi” bilgisini verdi.
“Henüz tanımadığımız bir ilaç”
Cenap Sarıalioğlu da ilacın henüz Türkiye’de üretiminin sözkonusu olmadığını söyledi ve şöyle devam etti: “Türkiye’de ruhsatlandırması olduğunu düşünmüyorum. İşe yarayıp yaramadığını, yan etkileri hakkında bilgimizin olmadığı, tanımadığımız bir ilaç, yorum yapmamız doğru olmaz.”
Türkiye’de aşı ve tedavi çalışması başlıyor
Meloküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören basına yaptığı açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile gerçekleştirilen toplantı sonrası koronavirüse karşı Türkiye’de yerli aşı ve ilaç çalışmalarına başlanacağını söyledi. Prof. Dr. Özören, “Türkiye'deki çalışmalarda ilaç kısmı belki 3-4 aya netice verir ama aşı çalışmaları için 6 ay-1 yıl gibi bir süre gerekecek. Testler ve denemeler yapmamız gerekiyor hayvanlar üzerinde” diye konuştu. (AS)