İki haftada bir yayımlanacak bağımsız haber, yorum dergisi "Ünlem" 15 Mayıs'ta çıktı. Ünlem'i yayına hazırlayan gazeteciler, kendilerini okurlarına bu sözlerle tanıtıyor.
Ünlem'in kadrosu, Hacer Yıldırım Foggo, Mustafa Kirman, Derya Uzun, Ragıp Duran, Mesut Kara, Ali Kayalar, Ayfer Dinçkurt, ve Ferhat Uludağlar'dan oluşuyor. Dergiye, birçok gazeteci de yazı, röportaj ve haberleriyle katkı sağlıyor.
Ünlem'ciler, gazetelerin haber kalitesiyle orantılı olarak tirajlarının da düştüğü ve toplumun artık tarafsız habere ulaşamadığı görüşünde:
"Okuyucuyu yönlendirmeden ve haber kaynağına yargısız infaz yapmadan dergi olmanın getirdiği olumlu özellikle haberi tüm yönleriyle incelemeyi düşünüyoruz."
Gazeteciler, halen yayımlanan haber dergilerinden farklarını ise, "çok satma ve popülerlik adına haberin içini boşaltma kaygısına düşmeme" olarak açıklıyorlar.
Dönemin gündemini yaratan haber dergileri
Akis, Yeni Gündem ve Nokta gibi yayınlandıkları dönemde "gündem yaratmış" haber dergilerinin devamı olmayı amaçlayan Ünlem'in ilk sayısı on bin adet basıldı.
Derginin ilk sayı kapak konusu "Şiddetin gölgesinde", çalışanların kendi deyimleriyle, medyanın değil, sokağın gündeminin dergilerinde yer alacağını gösteriyor.
Ünlemciler, şiddet olgusunun, bir "dosya haber" niteliğinde işlendiği kapak konusunda "araştırmaya dayanan çok yanlı habercilik" anlayışı gözetildiğine dikkat çekiyor. Haberde, "topluma yayılan şiddet" banka güvenlik görevlilerinin soyguncuları vurmasından, ruhsatlı silah alanların ve şiddet olaylarının artışına kadar çeşitli yönleriyle ele alınıyor.
Derginin Genel Yayın Yönetmeni Hacer Yıldırım Foggo, Ünlem'i sivil inisiyatiflerin seslerini bir araya getireceği ve duyuracağı bir platform olarak tanımlıyor:
"Haber dergisi çıkarmak, temel aldığımız bağımsızlık ilkesini uygulamanın en iyi yolu. Gelirini satışlar yoluyla sağlayan ve tüm çalışanlarının söz hakkının olduğu bir dergi anlayışıyla yola çıktık."
"Çalıştıkları gazetelerde bazı haberleri yayınlatılmayan tüm gazetecilerin yazılarına açığız. Haberlerimizi tüm çalışanların katıldığı toplantılarda doğruluk ve tarafsızlık ilkelerine göre değerlendiriyoruz."
Bağımsız gazetecilik düşü
Ünlem, toplum, insan hakları, dış haberler, medya, sokağın sesi, futbol kültürü, müzik ve engellilerin kendi düşüncelerini anlatabildiği "Sakat Bakış" bölümlerinden oluşuyor. Ünlem'in haber koordinatörü Mustafa Kirman "farklı başlıklarla haberin alanını genişletmeyi düşündüklerini" vurguluyor.
Sakat Bakış köşesini hazırlayan Nazmiye Güçlü, sakatların hayatının bugüne kadar dramatik anlatımlarla ve önyargıyla haberlerde yer bulduğunu "kendilerini ise hiçbir medya organının dinlemediğini" söylüyor.
Ünlem çalışanlarının okura mesajları şu: "Bir avuç gazeteci bir araya geldik bağımsız gazetecilik düşümüzü ve düşlerinizi gerçekleştirmek için. Yüreğimizdeki sevginiz bize dayanma gücü verecek." (ÖG/BB/FA)