bianet’i bugün ziyaret edenler yeni bir siteyle karşılaştı.
Aramızda “Yeni Versiyon” olarak adlandırdığımız yenileme çalışmaları önce uzun fikir teatisi toplantılarıyla başladı. Başta okurlarımız olmak üzere hepimiz artık bianet’in yüzünün ve yazılımının yenilenmesi gerektiğine çoktan karar vermiştik.
Ama “Ne yapmalı” önemli bir soruydu.
Bu soruyla başladık ve uzun, heyecanlı ve sonu bize göre güzel biten bir döneme girdik.
Bu süreçte birçok kişinin fikri soruldu, birçok bianet dostu bize bir el verdi.
2007’den bugüne yazılım ve teknik altyapı desteğini sağlayan YeniHayat Bilişim Genel Müdürü Murat Demirten, yazılım geliştirme uzmanları Kenan Memiş, Eser Poyraz tasarımcı Can Toron altyapı yenileme sürecinin zaten içerisindeydi.
Tasarım danışmanı Ali Seçkin Karayol sitenin arayüzünü Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Grafik Tasarım Bölümü öğretim üyesi Emre Senan’ın yeni logoyu tasarlamasının ardından ortaya çıkardı.
Yeni tasarımın ilkelerinin neler olacağını tartıştığımız toplantılara bianet yazarlarından endüstriyel tasarımcı Sarp Kürkçü, gazeteci ve grafiker Bülent Aydın, MSGSÜ Grafik Tasarım Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Mehmet Sinan Niyazioğlu, bianet yazarlarından tasarımcı Aydan Üstkanat, bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, koordinatörümüz Evren Gönül ve tabii tüm bu süreci koordine eden her açığı sabırla kapatan web masterımız Korcan Uğur katıldı.
Uzun süreli ve ortak karar alma süreçlerinin işletildiği bu sürecin sonunda bugün yeni bir bianet yaşamına başlamış oldu.
Bu süreçte emekleri geçenlerin ortaya çıkan ürün hakkındaki fikirlerini sorduk. İşte yanıtlar:
Emre Senan: Zamana uygun bianet
Yeni tasarıma geçerken bianet’in yeni logosunu Emre Senan tasarladı.
Yeni logodaki yeniliğin sitenin yeni tasarımıyla uyumlu olarak düşünüldüğünü söyleyen Senan bianet’in “zamana uydurulduğunu” söylüyor.
“Hep beraber bir yalınlaştırma, ayıklama ve fazlalıklardan kurtulma çalışması yapıldı. Var olan siteyi güncelledik diyebiliriz. bianet’in yıllar içinde oluşturduğu birikime sahip çıkarak ve kimliğinin sürekliliğini gözeterek iyileştirme ve zamana uydurma işiydi bu.
“Bu tür tasarım güncellemeleri geçmişle bağı koparmadığı gibi, kimliği de korur. Bianet okurunun alışkanlıklarını gözeterek yapılan bu yenileme görsel formatta zaman içinde oluşan kilitlenmeyi de açar. Sözün özü fazlalıkları ayıklama, temizleme ve yalınlaştırma zaten iyi bir tasarımın gereğidir; hayırlı bir iştir kısacası.”
Murat Demirten: Sadece arayüz değil performansı da iyileşti
bianet web sitesinin yazılım ve sunucu altyapısını 2007’den itibaren YeniHayat Bilişim Teknolojileri sağlıyor.
Bu süre zarfında değişen teknolojik şartlar ve gelişen istekler doğrultusunda yazılım altyapısında üç kez önemli değişiklikler yapıldığını söyleyen YeniHayat Bilişim’in Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirten yeni versiyonu teknik değişikliklerden ziyade tasarım ve sunum katmanında iyileştirme çalışması olarak değerlendiriyor.
Demirten, bianet’le 6 yıldır sürdürdükleri iş ortaklığını şöyle anlatıyor: “Başından beri hedefimiz, bianet web sitesinin kesintisiz biçimde son kullanıcıya erişimini mümkün kılmaktı. Son kullanıcı açısından baktığımızda, oldukça basit gibi görünen bu temel ihtiyacı karşılayabilmek, oldukça karmaşık bir süreç. bianet gibi kâr amacı gütmeyen ve internet altyapısı için sınırlı maddi imkanlara sahip yapılar için de teknik altyapı imkanlarımızı sonuna kadar zorlamaya çalışıyoruz. Elbette buna bir de neredeyse rutin hale gelmiş küçük çaplı saldırılar ve zaman zaman karşılaştığımız büyük ölçekli atakları da eklememiz gerekiyor. Bugüne kadar elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirip, herhangi bir veri kaybı yaşamadan sitenin sürekli çalışmasını sağladık. Bundan sonra da temel hedefimiz bu durumu sürdürmek olacak.”
Demirten sitenin son versiyonunda okurların bugüne kadar edindikleri alışkanlıkları fazla değiştirmeden, minimal düzenlemeler yapmayı tercih ettiklerini söylüyor. Yapılan değişikliklerin tamamının son kullanıcı arayüzü ile sınırlı olmadığını belirten Demirten, arka planda yeni teknolojilerin kullanıma alınması, çeşitli performans iyileştirmeleri yapıldığını ve böylece okurlara daha hızlı çalışan bir sistem sunduklarını söylüyor.
Ali Seçkin Karayol: bianet’i insanlara sorduk
Tasarım danışmanı Ali Seçkin Karayol yeni tasarımı için çalışmaya insanlara yeni bianet’in nasıl olması gerektiğini sorup görüşlerini alarak başladıklarını söylüyor.
“Sorularımızla bianet’in ‘kim’ olduğunu anlamaya çalıştık. Farklı kesimlerden insanlara bianet'i sorduk. Gelen cevapları inceledik ve daha iyi bir soru sorduk:
“bianet, kurulduğu günden bu yana biriken, genişleyen ve bir arşiv değeri kazanmış oldukça özel, nitelikli bir içeriğe sahip. Bunu göz önünde bulundurarak, nitelikli bilgi kullanıma tekrar nasıl sokulur?
“Aldığımız yanıtlarla site içeriğini oluşturan haber, makale, röportaj, galeri gibi yazılı ve görsel materyalin, mümkün olduğunca basit ve içeriğin öneminden çalmayacak mütevazılıkte bir arayüz ile kullanıcılara sunulması gerektiği ortaya çıktı. Bu amaçla bianet için logosundan başlayarak bütün sayfalara yayılan, daha sakin, geliştirmeye ve güncellemeye açık bir dil oluşturmaya çalıştık.”
Sarp Kürkçü: bianet artık her yeniliğe hazır durumda
Yeni tasarım ve konsepti uygulama kararı aldığımızda yardımını istediğimiz Sarp Kürkçü de ortaya çıkan ürünü şöyle değerlendiriyor:
“bianet, dijital basın yayın dünyasına adım attığında, oldukça statik bir evrende kulaç atıyorduk. Web, bildiğimiz anlamıyla yola böyle çıktı çünkü. İlerleyen seneler bu statikliği aldı, yerine dinamizm geldi.
bianet’in de buna uyum sağlamaması kaçınılmazdı. Bu dinamizm iş akışından habere yaklaşım tarzına kadar bianet’in kemiklerine işlemişti zaten. Tek müdahale, bunu görselliğe ve perde arkasındaki sisteme yansıtmaktı.
bianet’in yeni yüzü işte böyle oluştu. Her şey ortada, her şey gözünüzün önünde. Ama siz onları talep ettiğiniz sürece. Üstelik, bu yeni dil dinamizmi geliştirilebilirlik anlamında da kucaklıyor. Çünkü bianet, ihtiyaç duyduğu zamanlarda evrilebilir durumda artık.” (HK/EA)