Aynı nitelikteki ödeme emirleri Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Cumhuriyet", "Günlük Evrensel" ve "Agos" gazetelerine de gönderilmişti.
Dört habere 50 bin YTL ceza
Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetenin 22, 23 ve 25 Ocak 2007 tarihli sayılarında yayımlanan "Bu gençler eğitim sisteminin ürünü", "Gençlik nereye gidiyor?" ve "Hayal: Pamuk akıllı olsun-Samast cinayeti kabul etti" başlıklı haberlerde katil zanlısına ait fotoğrafa yer verildiği gerekçesiyle, Basın Kanununa muhalefet iddiasıyla yazı işleri müdürü Faruk Çakır'a tebligat masrafıyla birlikte toplam 30 bin 12 YTL para cezası ödeme emri tebligatı gönderdi.
Bağcılar Savcılığı 1 Mart'ta Faruk Çakır ve gazetenin yayın müdürü Kâzım Güleçyüz'e "Hayal: Pamuk akıllı olsun" haberi için toplam 20 bin YTL'lik yeni bir ödeme emri daha çıkardı. Aynı haber için Çakır'dan iki kez ceza istenirken, Güleçyüz'e ceza "yayın sahibi" sıfatıyla kesildi. Savcılık, cezaların 10 gün içerisinde ödenmediği durumda kamu davası açılacağını bildirdi.
Cumhuriyet ifade verdi, Evrensel'e 100 bin YTL ceza
Daha önce de Şişli Cumhuriyet Savcısı Muhittin Ayata, O.S.'ın avukatı Levent Yıldırım'ın şikayeti üzerine "Agos", "Cumhuriyet" ve "Günlük Evrensel" gazeteleri soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri, O.S.'ın kimliğini açıkladıkları ve soruşturma evresinde usul işlemlerini dair bilgi yayımladıkları gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. "Cumhuriyet" gazetesi yetkilileri, 28 Şubat'ta Şişli Savcılığı'na soruşturma kapsamında ifade verdiler.
Soruşturma, Ceza Yasası'nın 285., Basın Kanunu'nun 21. ve Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 157. maddesi, Çocuk Koruma Kanunu ve ilgili düzenlemelerin ihlal edildiği gerekçesiyle başlatılmıştı.
Şişli Cumhuriyet Savcılığı, beş sayısında Basın Kanunu'nun 21. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle "Günlük Evrensel" gazetesi sorumlu müdürü Şahin Bayar ve imtiyaz sahibi Ahmet Sami Belek'e toplam 100 bin YTL ön ödemeli para cezasına çarptırdı.
Yasalar ne diyor:
Anayasa'nın 90. maddesi gereği iç hukuk kuralı haline gelen Birleşmiş Millet Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 1. maddesi "18 yaşına kadar herkes çocuk sayılır" diyor. Bu ifade benzer şekilde Çocuk Koruma Kanunu ve Ceza Yasası'nda da yer alıyor.
Basın Kanunu 21. madde, "Onsekiz yaşından küçük olan suç faili veya mağdurlarının, kimliklerini açıklayacak ya da tanınmalarına yol açacak şekilde yayın yapanlar bir milyar liradan yirmi milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu ceza bölgesel süreli yayınlarda iki milyar liradan, yaygın süreli yayınlarda on milyar liradan az olamaz" diyor. Bu kapsamda açılan soruşturmalarda yayın organlarına her yayın için öngörülen oranda ön para cezaları kesiliyor ve ödeme için 10 gün süre veriliyor. Para cezasının ödenmemesi durumunda dava açılıyor.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Gizliliğin ihlali" başlıklı 285. maddesi ise şöyle:
"(1) Soruşturmanın gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, soruşturma aşamasında alınan ve kanun hükmü gereğince gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğinin ihlâli açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz. (2) Kanuna göre kapalı yapılması gereken veya kapalı yapılmasına karar verilen duruşmadaki açıklama veya görüntülerin gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Ancak, bu suçun oluşması için tanığın korunmasına ilişkin olarak alınan gizlilik kararına aykırılık açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz.(3) Bu suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, ceza yarı oranında artırılır. (4) Soruşturma ve kovuşturma evresinde kişilerin suçlu olarak damgalanmalarını sağlayacak şekilde görüntülerinin yayınlanması hâlinde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) "Soruşturmanın gizliliği" başlıklı 157. maddesi ise "Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir" diyor. (EÖ/TK)