Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yeni Asya gazetesi Basın İlan Kurumu’nun (BİK), 407 gündür kendilerine resmi ilan ve reklam ambargosu uyguladığını duyurdu. Gazete, bugünkü ilk sayfasından ayrımcı uygulamaya karşı hukuk mücadelesi başlattıklarını açıkladı.
Basın İlan Kurumu daha önce de Cumhuriyet, BirGün ve Evrensel'e uyguladığı ilan ve reklam cezalarıyla gündeme gelmişti.
TIKLAYIN - Basın İlan Kurumu cezalarının yüzde 88'i beş gazeteye
"İtirazlarımız sonuç vermedi"
Yeni Asya’nın internet sitesinden de yayınlanan haberde şunlar kaydedildi:
"Basın İlan Kurumu 28 Ocak 2020 tarihinden itibaren gazetemize resmi ilan vermeyi durdurdu. Ağustos ayında da Kontrol Kurulu raporuyla ilan hakkımızı durdurma kararı verdi. Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu nezdinde yaptığımız itirazlar sonuç vermedi.
Basın İlan Kurumu gazetemize yönelik 'Elektronik Ortamda Tutulması Zorunlu Defterlerin Tebliğindeki düzenlemeye aykırılık olduğu iddiası' ile 28 Ocak 2020'den itibaren resmi ilan vermemeye başladı. Gazetemizin başvurusu üzerine 7 Ağustos 2020'de yapılan idari denetleme sonucunda Kontrol Kurulu Raporu ile 'üç ihlâl' tesbit edilerek 'resmî ilan yayınlama hakkının durdurulmasına devam edilmesi kararı' verildi. Gazetemizin denetlemeyi yapan Kontrol Kurulu'nun raporuna ilişkin itirazları da sonuç vermeyince Yönetim Kurulu'na itirazda bulunuldu. Yönetim Kurulu'ndan da sonuç alınamayınca gazetemizin Avukatı Mustafa Özbek, BİK'e dava açtı.
Dava dilekçesinde 'Yukarıda arz edilen nedenlerle ve dilekçemiz ekinde sunulan belgeler ile Mahkemenizce re’sen talep edilecek deliller nazara alınarak; Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulunun 24.12.2020 tarihli ve 2020-93904 sayılı ısrar kararının kaldırılmasına yönelik talebin reddine ilişkin kararının kaldırılmasına, Resmi ilan yayınlama hakkının iadesine, Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim' denildi."
"Adaletsizlik olduğu ortada"
Avukat Özbek davaya ilişkin "Bir yılı aşkındır BİK ilanlarının kesilmesi, basın kartlarımızın ve gri pasaport hakkımızın verilmemesi, sürekli olarak bir kısım medyanın iftiralarına hedef olmamız, son açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında ‘Suç olamaz’ denilen eleştiri ve düşüncelerini ifade ettikleri için yazarlarımız hakkında soruşturma ve dava açılması, basın hürriyetine aykırı hareket edildiğini ve burada büyük bir adaletsizlik olduğunu açıkça göstermektedir. BİK Genel Kurulunun pandemi sebebiyle yumuşattığı şartlar da nedense Yeni Asya için geçerli değil” dedi. (HA)