Meclis Başkanı Cemil Çiçek Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bugünkü ilk toplantısı sonrasında yaptığı basın toplantısında, temel hak ve özgürlükler bölümünü konuştuklarını söyledi.
"Olumlu ve verimli bir çalışma başlamış oldu" diyen Çiçek, her partiden birer üye, danışman ve uzmanın, temel hak ve özgürlüklerle ilgili kısmın sistematiğini yapmak ve genel ilkeleri belirlemekle ilgili raporlama kısmını 16 Mayıs'a kadar tamamlayacağını söyledi.
Çiçek, sıranın, dört partinin görüşünden ortak metin çıkarılmasına geldiğini ifade etti. Komisyon 16 Mayıs Çarşamba günü tekrar toplanacak.
"Dikkat edilmesi gereken ilkeler ortaya konulacak, ona göre metin yazılacak. Hangi hak ve özgürlüklerin hangi bölümde olacağı, danışmanlarla, uzmanlarla birlikte yazılırken, her partinin ilkeleri birleştirilecek, ortak metin haline gelecek."
Yazım çalışmasında akademisyenlerin de katkısının alınacağını söyleyen Çiçek, zaten her partinin alanında uzman ve akademik unvan sahibi danışmanları olduğunu belirtti.
"Komisyon karar verirse açıklarız"
Çiçek, temel hak ve özgürlükler başlığında Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) anadilde eğitim talebinin gündeme gelip gelmediği sorusuna, "Her parti hazırladığı listede bu
bölümde yer alması gereken hak ve özgürlüklerin başlığını ortaya koydu" yanıtını verdi.
Üzerinde uzlaşılan bir madde yazıldığında, bunu kamuoyuna açıklayıp açıklamayacaklarına da komisyonun karar vereceğini ifade etti.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kurucu iktidarın veya bu asıl yetkinin en tepede kullanıldığı bir dönemdeyiz. Bu süreçte başarılı bir ürün, kalıcı ve kaliteli bir anayasa üretileceğini düşünüyorum" dedi.
"Başbakan müdahale etti"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart ise "Burada bir parlamento iradesi ortaya çıktı, bu iradeye kimse müdahale etmemeli" diye konuştu.
"Türkiye birkaç gündür Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı başkanlık modeli tartışmasını konuşuyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık modeli, parlamenter sistem ve yarı başkanlık konusunda onlarca, yüzlerce öneri geldi. Komisyonda bunları konuşacağız. Ama bunları ne zaman konuşacağımıza biz karar veririz. Bizim gündemimizi dışarıdan birileri belirleyemez."
"Dolayısıyla Başbakan ve Başbakan Yardımcısı, bu en kritik aşamada konuyu gündeme getirmiş olmakla, Komisyon'a ve parlamento iradesine, uzlaşma iradesine müdahale
etti."
"Anadilde eğitim gündeme gelecek"
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de "İnsan onurunu, hayatın en önemli yerine koyan bir anlayışla sürece yaklaşacağız" ifadesini kullandı.
Önder, "Temel hak ve özgürlükler başlığında anadilde eğitimi gündeme getirecek misiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Tabii ki gündeme getireceğiz. Ama bunun detaylarını uzlaşma sürecinde içeride konuşmadan, basınla paylaşmayı doğru bulmuyoruz." (AS)