Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin ifade özgürlüğüyle ilgili reformları yapmakta "ciddi olarak geç kaldığını" söyledi.
Avrupa Parlamentosu'nda Kürtlerin sorunları üzerine düzenlenen oturumda konuşan Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden Sorumlu komiseri Olli Rehn, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde en kısa zamanda bir değişiklik yapılmasını beklediklerini belirtti.
Rehn: Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeli
Önceki gün düzenlenen toplantıya katılan Rehn, yeni Anayasa çalışmalarının "temel özgürlükleri güvenceye almayı öncelemesi gerektiğini" belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) geçen hafta Kuzey Irak'ta PKK'ye yönelik yürüttüğü kara harekatıyla ilgili düşüncelerini de açıklayan Rehn, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
Yazıcı: Anayasa yenilenmeli
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için yeni anayasa taslağını hazırlayan hukukçulardan Serap Yazıcı "1982 Anayasası'nın özgürlükleri genişleten bir biçimde yenilenmesi için kamuoyunda bir beklenti var. Bu kaçınılmaz hale geldi" dedi.
Taslak anayasanın bireysel özgürlükleri güçlendirdiğini belirten Yazıcı, yargı önünde eşitliğin de güçleneceğini ekledi.
Elçi: Kürtçe eğitim engelleniyor
Toplantıda konuşan Şerafettin Elçi'yse taslakta da Kürtlere yönelik ayrımcılığın sürdüğünü vurguladı. Eğitim dilinin Türkçe olarak belirtilmesini örnek veren Elçi "Bu düzenlemenin amacı Kürtçe eğitimi engellemek" dedi.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Ahmet Türk de PKK'ye yönelik askeri harekatları ve medyanın savaş yanlısı tutumunu eleştirdi.
Çandar: AB için çoğulculuk önünde engeller kalksın
Gazeteci Cengiz Çandar ise, yeni anayasanın yapım sürecinde Türkiye'nin İspanya gibi Avrupa ülkelerinin deneyimlerinden yararlanabileceğini belirtti.
"Eğer Türkiye AB üyeliği yolunda ilerlemek istiyorsa çoğulculuğun önündeki tüm engelleri kaldırmak zorunda." (EÜ/GG)
* David Cronin'in IPS'te yayınlanan haberini kısaltarak Türkçeleştirdik.