*Fotoğraf: AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP 7’nci Olağan Büyük Kongresi'nde “yeni ve sivil bir anayasa yapılması gerektiği” sözlerinin ardından Yeni Anayasa Bilim Kurulu ilk çalışmasını tamamladı.
DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre; geçtiğimiz günlerde yeni anayasa taslağıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yapan Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Atar, ayrıntıları kamuoyuyla da paylaşmaya başladı.
Meclis güçlendirilecek
Taslakta hükümet sistemini "Türk tipi başkanlık sistemi" olarak kurgulayan kurul, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanmasının yarattığı sıkıntıları aşmak için de parlamenter sistemdeki "kuvvetler ayrılığı" ilkesine de yer vermeyi planlıyor.
Taslakta "denge ve denetleme sistemi"nin yeniden kurgulandığını belirten Atar, Meclis'i güçlendiren ve sistemdeki ağırlığını arttıran bir yaklaşım benimsendiğini söylüyor.
Güvenoyu alma gerekliliği yok
Yeni anayasa düzenlemesinde başkan için güvenoyu alma gerekliliği yer almasa da başkanın atadığı başkan yardımcıları ve bakanların meclis tarafından görevden alınabilmesinin de önü açılıyor. Dolayısıyla başkan yardımcıları ve bakanlar hem başkana hem de meclise karşı sorumlu olacak.
Başkan yardımcıları ve bakanların görevden alınabilmesi için mecliste salt çoğunlukla önerge verilebilecek, ancak bu önergelerin kabulü için beşte üç oy çoğunluğu aranacak. (RT)
TIKLAYIN - Dr. Demirkent: Anayasa tartışması açıldığına göre seçim yaklaştı
TIKLAYIN - “21 değil 82 Anayasasına benzeyebilir”
TIKLAYIN - "Anayasa tartışmalarının ciddiye alınabilir bir tarafı yok"
TIKLAYIN - “Yeni Anayasa, zaman kazanma stratejisinin parçası”
TIKLAYIN - “Yeni Anayasa’nın amacı, iktidar süresini uzatmak”