Çok sayıda yasal değişikliğin uygulamaya yansımadığını vurgulayan ÇHD, bu konuda yeni yılda daha dikkatli davranılması çağrısında bulundu.
ÇHD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Güçlü Sevimli, geçtiğimiz adli yılda 130u aşkın yeni yasa çıkarıldığını hatırlattı; "Buna rağmen, hukuksuzluklar, hak ihlalleri, savunma hakkının kısıtlanması, çifte standartlı uygulamalar geçtiğimiz adli yılda da devam etti diye konuştu.
Yasalar yeni, sorunlar eskisi gibi
Derneğin İstanbul Şubesinde düzenlenen basın toplantısında Sevimli, yeni adli yılda çözüm bekleyen sorunları şöyle sıraladı:
* Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, yargılamanın yenilenmesini sağlayacak şekilde uygulamaya geçirilmeli. Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin yargılamasının sürmesi bu sorunun çözülmediğinin göstergesi.
* Terörle Mücadele Yasasının (TMY) 8. maddesinin kalkması düşüncenin suç sayılmayacağı anlamına gelmiyor. TMY ve Türk Ceza Kanunu'nun 169, 312 ve 159. maddeleri hala kaldırılmadı.
* Yeni İş Yasası, emekçilerin yıllardır mücadeleleri ile kazandıkları pek çok hakkı geri almaya dönük. Bu yasa ile sendikasızlaştırma da yasal hale geldi. Kıdem tazminatı fiilen ortadan kaldırıldı.
* Yeni İnfaz Yasa tasarısı hükümlülere infaz hukukuna aykırı düzenlemeler getiriyor. Yeni düzenlemeler şöyle: Ağır disiplin cezaları, siyasi tutuklu statüsünün yok sayılması, tek tip elbise giyme zorunluluğu, avukat ve aile görüşlerine getirilen kısıtlamalar, savunma hakkının ortadan kaldırılması..
Baskı ve antidemokratik uygulamalar
* Eve Dönüş yasası adı verilen pişmanlık yasasına söylendiği gibi bir ilgi olmadı. Cezaevindeki siyasi tutuklu ve hükümlülerden hemen hiç başvuru olmadı. Rakamlar tamamen abartı.
* Ölüm oruçları hala sürüyor. Neredeyse üç yılını tamamlayacak olan eylem dünyada eş binzeri görülmemiş bir durum. Yetkililerin bir an önce tecritin kaldırılması ve ölümlerin durdurulması için harekete geçmesi gerekiyor.
* Geçtiğimiz adli yılda da avukatlara yönelik ihlaller oldu, saldırıya uğrayan, meslekten çıkarılan, hakkında soruşturmalar açılan avukatlar oldu.
* Geçtiğimiz adli yılda da baskı ve antidemokratik uygulamalar sürdü. Sanatçı Ferhat Tunç, örgüte yardım yataklık ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Tiyatro sanatçısı Mahir Günşıray sahneye koyduğu oyununun dekorunda kırmızı ve yeşil renklerin olması soruşturma gerekçesi oldu. HADEP yöneticisi Gülbahar Gündüz Siyasi Şubeye bağlı polislerce kaçırılarak tecavüze uğradı.
* Sosyalist basın çalışanlarına yönelik baskılar da bitmedi. En az 10 sosyalist basın çalışanı halen tutuklu. (HA/BB)