Dünyanın dört bir yanından 100 hak örgütü, twitter mesajları nedeniyle Yemen’de 1 Ekim’de tutuklanan insan hakları savunucusu Nabeel Rajab’ın derhal serbest bırakılması için ortak çağrı yaptı.
Rajab, sadece Bahreyn İnsan Hakları Merkezi’nin (BCHR) başkanı değil, aynı zamanda Körfez İnsan Hakları Merkezi’nin (GCHR) başkanı ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nun (FİDH) da Genel Sekreter Yardımcılığı’nı da yapıyor.
Twitter yorumu tutuklattı
Attığı ve İçişleri Bakanlığı’nın itibarını zedelediği iddia edilen iki twitter mesajı nedeniyle 1 Ekim’de bir ceza soruşturması kapsamında ifade vermeye çağrılan Rajab’ın 45 dakika süren sorgusu tutuklanmasına neden oldu.
28 Eylül 2014 tarihli bir Twitter mesajında, “Terör ve IŞİD’e bulaşan Bahreyn insanları ideolojik birer kullukça makineleri olan güvenlik kurumlarından geliyorlar” diyordu.
Bahreyn Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde bu ifadeler, üç yıl hapisle cezalandırıldığı düşünülürse insan hakları örgütlerinin endişesi, Rajab daha uzun süre cezaevinde tutulması oldu.
Maddeye göre, “Ulusal Meclis ve diğer Anayasal kurumları, Orduyu, yargı organlarını, yetkilileri ya ada hükümet kurumlarını sözlü olarak veya herhangi başka bir yöntemle saldıranlar hapis cezası veya para cezasıyla cezalandırılırlar”.
Destekçi örgütlerden bazıları
Aralarında, Mısır’dan Arap Avukatlar Birliği ve İnsanlık için Gençlik, Lübnan’dan Amel Derneği, Bahreyn’den Haklar ve Demokrasi Enstitüsü (BIRD), İsviçre’den Alkarama, Kanada Gazetecileri İfade Özgürlüğü örgütü (CJFE), Tunus İfade Özgürlüğü Girişimi, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Yemen merkezli Tüm Gençlik Örgütü, Britanya PEN, Freedom House, Sınır Tanımayan Avukatlar (ASF), Front Line Defenders, Danimarka merkezi İnternational Media Support (İMC), Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), İtalya merkezli Adalet Yoksa Barış da Yok girişimi (NPWJ), Kuveyt İnsan Hakları Enstitüsü, Filistin merkezli Yurttaş Hakları Bağımsız Komisyonu ve ABD merkezli Şİddet Karşıtı İslami Örgütleri’nin de olduğu 100 insan hakları örgüt ve girişimi, Rajab için tahliye çağrısı yaptı.
BM İnsan Hakları Konseyi’ne katılmıştı
Örgütler, özellikle de Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde yakın zamanda yaptığı başarılı çalışmaları ve barışçıl insan hakları faaliyetlerinden dolayı baskı gördüğüne inandıkları Rajab’ın tutuklanmasını “açık bir ayrımcı uygulama” olarak nitelendirdiler.
100 örgüt, Rajab’ın güvenliğinden Yemen Hükümeti’nin sorumlu olacağını bildirdi. Ortak bildiride, Rajabîn özgürlüğüne kavuşturulması ve hak savunucularının özgürce faaliyet yürütmelerinin zeminin oluşturulması istendi (EÖ).