Fotoğraf: AA arşiv
Yemen'de Husiler, ülkede kalıcı ateşkesin sağlanması için çalıştıklarını açıkladı.
Husilerin müzakere heyeti başkanı ve sözcüsü Muhammed Abdusselam, Husilere bağlı El-Mesire televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Gerek sükunetin gerekse kalıcı ateşkesin sağlanması yoluyla Yemen'de net bir aşamaya geçmek için çalışıyoruz. Umman arabulucusuna bakış açımızı sunduk” dedi.
Abdusselam, Yemen'de krizin çözümü için memur maaşlarının hükümetin kontrolündeki petrol ve gaz gelirlerinden ödenmesi, havaalanlarının, limanların ve yolların açılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani sorunların tümüyle ele alınmasının gerekli olduğunu söyledi.
Abdusselam ayrıca Yemen'deki insani krize en kısa sürede son verilmesi ve bu sorunlara bir çözüm bulunmasını istedi.
AA’nın haberine göre, Yemen hükümetinden Husilerin açıklamasına ilişkin henüz yanıt gelmedi.
Umman, Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümet arasındaki ateşkesin yenilenmesi ve krize çözüm bulunması amacıyla arabuluculuk çalışması yürütüyor. Bu kapsamda, Umman'dan bir heyet, geçen hafta Sana'da Husi yetkililerle görüştü.
Kaçırılan öğretmenler hakkında idam kararı
Yemen'deki Husilere bağlı mahkeme, hükümet güçlerine yardım etmekle suçlanan üç öğretmen hakkında idam cezası verdi.
Öğretmenler İsmail Ebu'l Gays, Sağir Fara ve Abdulaziz el-Akili 8 yıldır “Husiler tarafından zorla kaybedilenler” listesinde yer alıyordu.
Yemen'de İşkenceye ve Zorla Kaybetmeye Karşı İrade Örgütü de idam cezalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı, idam kararını kınadı ve üç eğitimcinin Husi milisler tarafından hiçbir yasal gerekçe olmaksızın kaçırıldığını ifade etti.
Kaçırılan kişilerin öğretmen oldukları ve herhangi bir askeri faaliyette bulunmadıkları ifade edilen açıklamada, "haksız" olarak nitelendirilen bu kararın derhal durdurulması ve Husi milislerin idam emri verdiği yüzlerce kişinin kayıtsız şartsız serbest bırakılması için acil müdahale çağrısında bulunuldu.
Ateşkes Ekim ayında sona erdi
Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemen hükümeti ile Husiler arasında 6 ay devam eden ateşkes 2 Ekim 2022'de sona erdi. Husiler, Ekim ayında Hadramevt vilayetinin idari merkezi Mukella kentinde bulunan Dabbe Petrol Limanı ile Şebve'deki En-Nuşeyme Petrol Limanı'nı, 9 Kasım'da da Kuna Limanı'nı hedef aldı. Husiler saldırıyla ilgili “Dabbe Limanı'ndan ham petrol yağmalamaya çalışan bir gemiyi önlemek için küçük bir uyarı olarak saldırıyı gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı.
İç savaşta 377 bin kişi hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 7 ayda Yemen'in 7 ilinde 1400 çocuğa kızamık bulaştığını, 15 çocuğun kızamıktan hayatını kaybettiğini duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Yemen'de sağlık sektörünün ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 13'ü karşılanabiliyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi ve 4,3 milyon kişi yerinden edildi.
Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan kaynaklanan sebeplerden hayatını kaybetti.
TIKLAYIN - Yemen’deki iç savaş kıtlığa yol açtı
(AS)