İstanbul Üniversitesi (İÜ) Beyazıt Kampüsü'nde bugün öğrenciler bir kez daha yemekhane zamlarının geri alınması talebiyle eylem yaptı.
İÜ öğrencileri 1 Ekim'de yemekhane ücretlerine zam gelmesinin ardından boykot kararı almıştı. Boykot sürecinde çeşitli eylemler ve basın açıklamaları yapan öğrenciler, bugün üniversite bütçesinin şeffaflaştırılması talebinde bulundu. Yemekhaneye yapılan yüzde 85'lik zam öncesi öğrenciler 1 liraya yemek yiyordu.
İÜ Edebiyat Fakültesi'nde toplanan öğrenci grubu rektörlük binasına yürümek istedi. Özel güvenlik görevlilerinin yürüyüşe izin vermemesi sonrasında yaşanan arbedede öğrenci darp edilirken kapıya sıkışan bir kadın güvenlik görevlisi baygınlık geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Güvenlik görevlileriyle yaşanan arbedeye polis müdahale etmedi; gaz maskelerini takarak hazır bekledi.
Rektörlük binasının bulunduğu Anakampüs'e girmekte ısrarcı olan öğrenciler, barikatı aştılar. Ancak binanın önünde kurmak istedikleri çadıra ise izin verilmedi. Güvenlik görevlilerinin çadır çubuklarına el koyması nedeniyle öğrenciler, çadırları yere sererek üzerinde oturma eylemi gerçekleştirdi.
Özel güvenlik çadıra el koydu
Rektör Yardımcısı Prof. Ayşe Ayçiçeği, öğrencilerin görüşme talebine güvenlik amiri aracılığıyla yanıt verdi. Ayçiçeği öğrencilerden üç temsilci göndermesini istedi. Öğrencilerin yanıtı ise netti: "Rektör yardımcısıyla birçok kez konuştuk. Taleplerimize olumlu yanıt alamadık; hatta odadan kovulduk. İdariyle tüm öğrenci arkadaşlarımızın ve basının önünde konuşmak istiyoruz."
Ancak güvenlik amiri Prof. Ayşe Ayçiçeği'nin "bir toplantıya girdiğini ve grupla daha sonra görüşebileceğini" söyledi ve ardından grubun dağılmasını istedi. Öğrencilerin eyleme devam kararı üzerine güvenlik görevlileri öğrencilerin oturduğu çadırı almaya çalıştı ve bir arbede daha yaşandı. Öğrenciler çubukların ardından çadırlarına da el konulmasına karşın eylemi yerde oturarak sürdürdü.
Rektörlük bütçesi şeffaflaştırılsın
Oturma eyleminde yapılan basın açıklamasında İstanbul Üniversitesi'nin 750 trilyonluk bütçesinin nelere harcandığını bilmek istediklerini belirten öğrenciler, bütçe şeffaflaştırılana kadar ve yemek zamları geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttiler ve şu soruları sordular: "Burslara yüzde 85 zam yapılıyor mu? Üniversite personeline yüzde 85'lik zam yapılıyor mu? Neden öğrencinin yemeğine yüzde 85 zam yapılıyor?"
Gurup oturma eylemini saat 15:00'e kadar sürdürdü ardından zamlar geri çekilip, bütçe şeffaflığı sağlanana kadar eylemi sürdeceklerini açıklayarak dağıldı. (HÇ/HK)