Üniversiteler sermayeye açılacak
Özgür Radyo'nun sorularını yanıtlayan Akbıyık, YEK ile üniversitelerin sermayeye açılmasının amaçlandığını vurguladı. Akbıyık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve işçi konfederasyonlarından temsilcilerin üniversitelerde söz sahibi olmalarının amacının açıklanmasını istedi.
YEK Yasa Tasarısı'nda Yükseköğretim Eşgüdüm sayısı içinde akademisyenlerin azınlıkta kalmasına da tepki gösteren Akbıyık, "7 akademisyen, 10 akademisyen olmayan üye var. Bu durumda, akademik bir kuruluşu, akademik olmayan çoğunluktaki bir kurul yönetmiş oluyor. İşçi sendikaları ne yapacak? Yasa tasarısında iki sendikanın söz sahibi olması öngörülüyor. Bu düzenleme de tartışmaya açık bence. Bunun gerekçesinin açıklanması gerekir" diye konuştu.
YEK'te sadece kurulların oluşumu ve öğretim üyelerinin seçiminde öğrencilerin görevlendirilmesine olumlu baktığını belirten Akbıyık, "Buna sıcak bakıyorum. Öğrencilerin de üniversitelerin nasıl işlediğine tanıklık etmeliler" dedi.
YÖK Yasası da değiştirilsin
Bilimsel eğitimin sadece kanunlarla güvence altına alınamayacağını vurgulayan ve YÖK Yasası'nın da değiştirilmesini isteyen Akbıyık, şöyle konuştu:
"Ben demokratikliği sonuna kadar savunuyorum. Bizim insanımız özgür olsun. Bizim öğrencimiz özgür olsun, hocamız özgür olsun. Bu gerekli. Bilimsel ortam özgürlükle olur. Bilimsellik özgürlükle olur. Bilim özgür ortamda gelişir. Bundan kesinlikle kaçamayız. Bunu hiç tartışamayız. Özerklik, özgürlük kesinlikle bilimin temelidir. Bundan vazgeçemeyiz."
Eğitimde fırsat eşitliği yaratılması gerektiğini söyleyen Prof. Akbıyık, eğitimin tamamen parasız olmasını istemediklerini ifade ederek, "Ekonomik durumu yeterli olan var olmayan var. Mutlaka hükümet eğitime destek vermesi lazım." dedi. (BB)