Yeditepe Üniversitesi Yönetimi Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması üyesi Antropoloji Bölümü'nden Harun Aksu, Fransızca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Kerem Arslan ile İletişim Fakültesi'nden Barış Dağlı'nın işine son verdi.
İşten atılanlardan Dağlı bianet'e gerekçe ile ilgili bir açıklama yapılmadığını söyledi. Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması yarın Yeditepe Üniversitesi Rektörlük Binası önünde toplanacak.
Dağlı: Asıl mesele akademideki emek sömürüsü
"Statümüzün lisansüstü bursu öğrenci olması sebebiyle neden çıkarıldığımıza dair bir açıklama yapılmadı" diyen Dağlı tebligatın ardından yönetimin dayanışma ile yaptığı toplantıda sunduğu gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
"Toplantıda bize üç sebep sundular. İlki bölüm başkanlarının asistanlar ile ilgili hazırladığı rapor doğrultusunda böyle bir karar verdikleriydi. Ancak bölüm başkanım benimle ilgili raporunda kadro açılması durumunda beni önermişti.
"Sundukları ikinci sebep doktora programlarımızı uzatmamız oldu. Ancak işten çıkarılan Kerem Arslan doktorasını başka bir üniversitede yapıyor. Bense programımı uzatmadım, hatta yeterlilik sınavıma tebligatın iletilmesinden sonra girdim.
"Üçüncü olarak da planlama departmanının tasarrufu olduğu iletildi. Bu departman sınav tarihleri ve salonlarını düzenleyen departman. Ancak bununla ilgili sorumuza yönetim 'Planlamanın sizin bilmediğiniz görevleri olabilir' şeklinde cevap verdi."
Dağlı asistanlar olarak işgüvencesiz ve sigortasız çalıştıklarına dikkat çekerek işe iade taleplerinin öncesinde akademideki bu durumun görünür olması gerektiğini ifade etti.
Demirel: Yönetim ortak çözüm çağrımıza cevap vermedi
Dayanışma'dan bianet'e konuşan Işıl Demirel ise hem Gezi direnişinde, hem de üniversitede aktif olduklarını belirterek bu kararın Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması'nın okuldaki varlığı sebebiyle gözdağı verilmek amacıyla alındığını söyledi.
Demirel daha önce Rektörlüğü birçok defa beraber toplantı yapmaya çağırdıklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti.
"Bu sene bizim üç arkadaşımızın da dahil olduğu otuza yakın kişinin işine son verildi. Çoğu bu konuda açıklama yapmak istemiyor. Ancak akademisyenliğin herhangi bir iş kolunda olduğu gibi bir senelik sözleşmelerle işe alınamayacağını anlamaları gerekiyor. Bu işi yapanlar bütün gün idari işlerle uğraştıktan sonra mesai bitiminde akademik gelişimleri için çalışıyorlar."
Rektörlük önünde talepler yinelenecek
Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması bugün bir çağrı yaparak öğretim üyesi, asistanı ya da öğrencisi ayırmaksızın tüm akademi üyelerini basın açıklamasına çağırdı.
Dayanışma, araştırma görevlilerinin "bursiyer" adı altında sigortasız çalıştırıldığına dikkat çekerek buna yönelik mücadelelerinin, diyalog ve çözüm çabalarının işten atılma ile son bulduğunu ifade etti.
"Akademik özgürlüğü, özgür düşünceyi ve bilimi ortadan kaldırmayı amaçlayan her türlü baskı ve dayatmayı reddediyoruz" diyen Dayanışma yarın (31 Temmuz Çarşamba) saat 12.00'de Yeditepe Üniversitesi Rektörlük Binası önünde dile getireceği talepler söyle:
* Emeğimizin görünür, ünvanımızın resmi ve tanınır olmalı.
* Üniversitede güvencesiz/sigortasız çalıştırılmaya son verilmeli
* Gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan arkadaşlarımız derhal işlerine iade edilmeli. (EA)