AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Yeditepe Bienali’nin açılış konuşmasında, “İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın, patlayın, AKM’Yi yıktık. Aynı şeyi Ankara'da yaptık” dedi.
Erdoğan, bazı çevrelerin “kendi ideolojilerini paylaşmayan, diktaya boyun eğmeyen sanatçıları hedef gösterdiğini” anlattı, Gezi direnişine destek verenlerden bahsetti.
"Sanat belli bir bakış açısının esiri oldu"
Erdoğan’ın açılış konuşması şöyle:
“Türkiye uzun yıllar sanat, kültür ve tarih deyince sadece belli bir dönemi, belli bir kalıbı esas alan kısır ve dar bir bakış açısının esiri olmuştur. Bizans'tan çok Bizanscı, Batı'dan ziyade Batıcı ama her halükarda milletin değerleriyle kavgalı bu zihniyet, ecdadın bize bıraktığı mirasın kıymetini de ne yazık ki bilememiştir.
"Çatlayın, patlayın, yıktık"
“Bu tepeden inmeci, baskıcı, jakoben anlayışın bugün de bazı sözüm ona sanat çevrelerinde devam ettiğine şahit oluyoruz. Kendi ideolojilerini paylaşmayan, bunların diktasına boyun eğmeyen sanatçılarımıza yönelik en şiddetli saldırılar bunlardan geliyor. Gezi olaylarına destek vermeyen sanatçılarımızın bu çevrelerce nasıl hedef gösterildiğini gayet iyi biliyoruz.
“Şimdi Atatürk Kültür Merkezi'ni Türkiye'nin bir numaralı opera binası olarak yapıyoruz. Buna da biliyorsunuz çok bağırdı o Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın, patlayın, yıktık.
"Sanatçılarımızı linç ettiler"
"Gezi'de yaptıklarını, Zeytin Dalı Harekatı'na destek için bölgeye giden sanatçılarımıza yaptılar. 'Sizin orada ne işiniz var?' O zaman sanatçılarımızı nasıl linç ettilerse, bugün de aynı ahlaksızlığı, aynı haydutluğu sergilediler. Sanatçılarımızın, ülkemiz için canlarını hiçe sayan Mehmetçiklerimize moral vermesine dahi tahammül gösteremediler.
"Günlerce içlerinde biriktirdikleri kin, nefret ve husumeti, gazete köşelerinden, televizyon ekranlarından, sosyal medya hesaplarından ortalığa boca ettiler. Sırf yerli ve milli bir duruş sergilediler diye askerlerimize moral verdiler diye o sanatçılarımıza edilmedik hakaret bırakmadılar. Bunların lümpen mahalle kabadayılarından inanın hiçbir farkı yoktur."
Yeditepe Bienali nedir?
Yeditepe Bienali, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortaklığında düzenleniyor.
15 Mayıs’a kadar sürecek bienal kapsamında Tarihi Yarımada’daki 30'a yakın tarihi mekan kullanılacak.
Teması “Ehl-i Hiref" (sanat ehli/erbabı) olan Yeditepe Bienali’ne 600'ün üzerinde sanatçı, 3 bine yakın eser ve 100’ün üzerinde projeyle katılıyor.
Bienal temasının alt başlıkları ise "Çiçeğin Her Hali", "Kuş Misali", "İstanbul'a Dair", "Kusursuz Tekrar" ve "Mekandan Taşanlar”.
Festivalin amacı websitesinde şöyle açıklanıyor:
“Yeditepe Bienali, yaşadığımız coğrafyada yüzyıllardır harmanlanan, Saka, Hun, Göktürk, Uygur, Hazar, Artuk, Sökmen, Avar, Karahan, Selçuk ve daha nicesinin rengiyle renklenen, Hitit, Sümer, Babil ve daha nicesinin kalemiyle nakışlanan, Yesevî nefesi ile nefeslenip Mevlana Celaleddin Rumi ile semaya uzanan kültür kodlarımıza ait doku ve formları içeren sanat eserlerinin bulunduğu bir 'ilk' bienal. İlk çünkü henüz bunların hepsini içeren, yerli ve komşu (yabancı değil, komşu) sanatçıların aynı sanat dallarında verdikleri eserlerin buluştuğu veya ayrıştığı her şeyi sahiplenip kendi bünyesinde yeşerten bir bienal yapılmadı. Bienalin ikinci adımdaki amacı, her şeyin atomize edildiği bu çağda, bu bütünleyici bakış açısını sanatla geliştirmek ve muhkem hâle getirmektir.” (ÇT)
* Fotoğraf: Kayhan Özer - İstanbul / AA