Tarihi Bizans'a dayanan Yedikule Bostanları'nı korumak için çalışan aktivistlere ilk günden beri devam eden sözlü saldırılar gittikçe dozunu arttırıyor.
Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi'nden Arkeolog Yiğit Özar ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayten Alkan, 20 Temmuz'da sözlü saldırı ve fiziksel saldırı girişimine maruz kaldılar.
"Saldırganı belediye başkanının yanında görmüştük"
bianet'e konuşan Özar, saldırıyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi ve olayı şöyle anlattı:
"Bir televizyon kanalına röportaj vermek için yine bostanlara gittik. Kamera kurulurken önce bir kişi bizi izliyordu. Sonra 15 kişiyle geri döndü. Bu kişileri belediye çalışanlarının ve bir kere de basın açıklamasına gelen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in yanında daha önce görmüştük.
"'Park istiyoruz, gidin buradan' diye sözlü saldırıda bulundular. Ardından da daha önce Mustafa Demir'in yanında gördüğümüz siyah gözlüklü bir kişi üstüme yürüyüp beni ensemden tuttu, geri geri yürüttü. Küfrederek 'seni mahvederim' diye tehdit etti. Olay yerinden uzaklaşıp yürümeye başlayınca uzun süre bizi yaya olarak takip etti. Sonra bir çay bahçesine oturduğumuzda içinde olduğu arabanın önümüzden geçtiğini görüp plakasını aldık."
"Mahalleliyle diyalog zeminini kırıyorlar"
Özar, çoğu konusunda uzmanlardan oluşan girişimin üyelerinin kurulduğu ilk günden beri saldırıya uğradığını belirterek mahalleliyle kurmak istedikleri diyaloğun ortadan kaldırılmak istendiğini söyledi.
"Bir korku ortamı yaratmaya çalışıyorlar. Bostanların kentsel tarım açısından önemini dile getirmeye çalışıyoruz, mahallenin insanlarına aktarmaya çalışıyoruz. Bu diyalog zeminini sabote ediyorlar.
"Park alanının çevresinde Yedikule konakları var. Surların ardında Olimpiyat projeleri ile ilgili ileriye dönük planları var. Yani bu sadece bir park meselesi değil. Çok büyük bir kentsel dönüşümün bir parçası. O yüzden bu kadar üstümüze geliyorlar."
Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi'nin 8 Temmuz'daki basın açıklamasına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir yanında 10 kişilik bir ekiple gelip projeyi anlatmıştı. 18 Temmuz'da da bostanlarda yeryüzü sofrasında iftar yapılıp forum düzenlenmişti.
Ne olmuştu?
Yedikule Suriçi Bostanları'nın 27 dönümlük kısmı 6 Temmuz'dan beri süren çalışmalarla yıkıldı.
Kara surları koruma bandında kalan ve sit alanı olan tarihi yarımadanın bir parçası olan bostanlar, antik şehir bölgesi içinde dünyanın mevcut en eski tarım alanı olarak biliniyor.
Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi'nin rekreasyon projesi kapsamında Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Bizans'tan kalma bostanların yerine 85 dönümlük arazide süs havuzu olan park yapılacak.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, bostanlarda tarihi kara surları boyunca 1 metreye varan derinlikte kazı ve arkeolojik dokuda tahribat yapıldığını tespit ederek bir rapor hazırlamış ve bunu 2 No’lu Yenileme Alanları Koruma Kurulu ve Arkeoloji Müzesi’ne teslim etmişti.
2011’de İBB'nin hazırladığı "İstanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı"nda, “Sura bitişik alanlardaki 1875 tarihli haritada yer alan günümüze kadar mevcudiyetini devam ettiren bostan alanları korunacaktır” maddesi var. (NV)