Tarihi Yedikule Bostanları’nda dün başlayan yıkım, bugün zabıta şiddetiyle devam etti. Zabıtalar hem bostancıları hem de aktivistleri darp etti.
Yedikule Bostancılar Derneği’nden Cihan Kaplan, yaşananları şöyle anlattı:
“Sabah saatlerinde gelen zabıta, bir arkadaşımızın bahçesindeki ahşap paleyi ekili alana atınca, arkadaşımız buna tepki göstermiş. Bunun üzerine zabıta amiri arkadaşımızı tokatladı. Ardından araca bindirerek gözaltı yaptılar. Beni de ‘provokatör’ diyerek darp ettiler. Amcam aldı ellerinden.
"Ölen saatlerinde de avukatlar Can Atalay ve Yarman Yıldız, zabıtalara yıkım belgeleri olmadığını söyledi. Ancak onlar da darp edildi. Bütün barakalar şu anda yıkılmış durumda.Şimdi gidip darp raporu alacağım."
TIKLAYIN - YEDİKULE BOSTANCILARININ BARAKALARINA YIKIM
Ne olmuştu?
Topkapı ile Yedikule arasındaki tarihi İstanbul surlarının dibinde bulunan ve 1500 yıldır kesintisiz olarak aynı işlevi sürdüren Yedükule bostanları, geçmişte saraylara ve günümüzde İstanbul halkına taze sebze yetiştiriyor.
Tarih ve kültür mirası niteliğinde olan Yedikule Bostanları 2013 yılında imara açılma istemiyle gündeme gelmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kasım 2014’te “Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Tadilatını” yeniden değerlendirilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne iade etmişti.
Topbaş, taraflarla bir çalıştay yapılacağı ve mahallelinin istekleri doğrultusunda güvenlik, aydınlatma ve temizlik yapılacağı belirtse de bir adım atılmadı.
Mimarlar Odası: Mutenalaştırmak için bostanlar yıkılıyor
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi yaptığı açıklamada, yıkımlarla “Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi” kapsamında süs havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konut projelerinin önü açılmak istendiğini belirtti.
Bostanların kaldırılmasının, yörede yapılan ve yapılacak lüks yerleşimlerin çevresini “mutenalaştırarak” rant getirisini misliyle katlamak amacını güttüğü ifade edildi.
Açıklamada, bostanları günümüzün kentsel gereksinimleri ile nasıl birleştirebileceğine dair somut önerilerin ilgili kurumlara iletildiği hatırlatıldı. (NV)
“Tarihi yarımada”da yer alan dört bölge 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Bu liste Tarihi Surlar Koruma Alanını da içermektedir. Tarihi yarımadanın tamamı, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 12.07.1995 gün ve 6848 sayılı kararı ile “kentsel ve tarihi sit”, “kentsel ve arkeolojik sit” ve “1. derece arkeolojik sit” olarak ilan edilmiştir. |
Fotoğraf: Rıfat Doğan