Fotoğraf: sosyal medya
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, yediği narın üzerindeki pestisit sebebiyle hayatını kaybeden 4 yaşındaki Saliha Çakır'ı Meclis gündemine taşıdı.
TIKLAYIN - Bir çocuk pestisitler nedeniyle hayatını yitirdi bu ülkede
TIKLAYIN - Tarım Zehirleri, Sadece Otu Böceği Değil, İnsanı da Öldürüyor
Rıdvan Turan, konuyla ilgili hem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin hem de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlamaları için soru önergesi verdi.
Turan, Kayseri'de iki yıl önce gıda zehirlenmesi şüphesi ile hastaneye götürülen ancak müdahaleye rağmen hayatını kaybeden 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın ölümüyle ilgili ortaya çıkan adli tıp raporunu hatırlatarak, çocuğun nardaki pestisitten, tarım ilacından, zehirlenerek hayatını kaybettiğini belirtti.
Bülent Şık uyarıyor
Konuyla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten HDP'li vekil şunları söyledi:
"Yaşanan bu olay sonrasında Türkiye'de tarım ürünlerindeki pestisit kullanımı yeniden gündeme gelerek denetimlerin yetersizliği, uygulama-kontrol-izleme sisteminin çalışmadığı bir kere daha ön plana çıktı. Gıda mühendisi ve akademisyen Bülent Şık'ın aktarımına göre; bu durumun en büyük kanıtlarından biri Türkiye'den Avrupa Birliği'ne ihraç edilen ürünlerde yapılan analizlerde özellikle çocuk sağlığı için çok büyük bir tehdit oluşturduğu için kullanılması yıllar önce yasaklanmış pestisitlerin hala tespit ediliyor olmasıdır.
Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen gıda ürünleri, ithalat yapan ülkede analiz ediliyor. Ürünler üzerinde yapılan pestisit kalıntısı analiz raporları "Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)" olarak da bilinen bir internet portalında yer almaktadır.
"Son iki yılın kayıtları incelendiğinde ülkemizde kullanımı 2016 yılı Nisan ayında yasaklanmış olmasına rağmen ve Dünya Sağlık Örgütü'nce çocuklar için en tehlikeli 12 zehirli maddeden biri olarak nitelenen klorpirifos isimli bir tarım zehrinin kullanımının hem Türkiye'de hem de ihraç ürünlerinde hala tespit edildiği görülecektir. RASSF kayıtlarına göre, 2021'de Türkiye'den ihraç edilen gıda ürünlerinde yapılan pestisit analizlerinde uygunsuz çıkan örneklerin (toplam 273) yüzde 11'i klorpirifos kalıntısı içermektedir."
İki bakana sorular
HDP Milletvekili Turan iki bakana şu soruları yöneltti:
- Saliha Çakır'ın (4) tarım zehiri sebebiyle ölmesinin ardından konuyla ilgili rapor sonucu vermeyen İlçe Tarım Müdürlüğü hakkında bir soruşturma yapıldı mı? Yapıldıysa soruşturmanın sonuçları nedir?
- İlçe Tarım Müdürlüğünün raporu ne zaman hazırlanmıştır ve içeriği nedir?
- Adli Tıp Raporunun yaklaşık 2 yıl sonra açıklanmasının sebebi nedir?
- Bakanlığın Türkiye'deki tarımsal üretimdeki pestisit kullanımıyla ilgili mücadele yöntemleri nelerdir?
- Türkiye'de yasaklı bileşikler (pestisitlerin etken maddesinde yer alan Bakanlıkça yasaklanmış kimyasallar) üretilmekte midir? Bayilerde satılmakta mıdır?
- Yasal mevzuata aykırı bir biçimde yıllar önce yasaklanmış pestisitlerin tarımsal üretimde yaygın olarak kullanılmasının gerekçeleri nelerdir?
- Yasal mevzuata aykırı pestisit kullanımına dair Bakanlığınız tarafından herhangi bir denetim yapılmakta mıdır? Eğer yapılmaktaysa elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşmayı düşünmekte misiniz?
- Bakanlığın önümüzdeki dönemde pestisit kullanımının tarımsal üretimden çıkartılmasına yönelik belirlediği bir plan ve program var mıdır? Var ise nelerdir?
- Tarımsal ürünlerdeki pestisit sebebiyle kansere yakalan, sağlığını ve hayatını kaybeden ve yetişkin ve çocuk sayısı kaçtır?
Ne olmuştu?
Kayseri'nin Yenihisar ilçesinde 30 Ekim 2019'da Çakır ailesi karın ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye gitti. Ailenin fertleri taburcu edilirken 4 yaşındaki Saliha Çakır müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Saliha Çakır'ın adli tıp raporu ise geçen haftalarda ortaya çıktı. Saliha Çakır'ın babası Üzeyir Çakır yaptığı açıklamada; "Kimyasal ilaçtan olduğu kesinleşti. Bu nardan hepimiz zehirlenmiştik. Kızım küçük olduğu için bünyesi kaldırmadı, vefat etti" demişti.
Raporda, Çakır'ın yediği narda tespit edilen pestisitler (tarımda kullanılan zehirli maddeler) nedeniyle hayatını kaybettiği kanısına varıldığı ifadesi yer alıyor.
(AÖ)