Bozdemir, İngilterede yılda üç defa değiştirilen diş fırçasının Türkiyede ise ortalama dört yılda bir değiştirildiğini belirtti.
Aile diş hekimliği uygulaması
Türkiyede koruyucu değil tedavi edici diş hekimliği yaygın diyen Bozdemir, ağız ve diş sağlığında koruyucu hekimliğin önemini vurguladı.
Bozdemir, ağız-diş sağlığının istenilen düzeye ulaşması için aile diş hekimliği uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirtti, Böylece her ailenin kendi seçtiği ve belirli aralıklarla, sosyal güvenlik kapsamında ücretsiz kontrolden geçtiği bir diş hekimi olacaktır dedi.
Türkiyede mevcut diş hekimi sayısının bu uygulama için yeterli olduğunu da söyleyen Bozdemir, Böylece, çocuklara küçük yaşta ağız-diş bakımı alışkanlığı kazandırılabilir ve koruyucu uygulamalarla sağlıklı bir toplumun temelleri atılabilir diye konuştu.
Diş tedavileri de kapsam içinde
Maliye Bakanlığının emekli ve yakınlarının tedavilerini düzenlemek amacıyla yayımladığı yönetmelik, diş muayene ve tedavilerin usul, şekil ve şartları ile fiyatlarının tespiti ve diğer hususlara ilişkin sandığın ödeme ve tahsilat işlemlerini yapan bankalara verilecek görevleri ve bunlarla ilgili esasları da kapsıyor.
Yönetmelikle, emeklilerin ve yakınlarının resmi kurum ve kuruluşlar dışında özel sağlık kurum ve kuruluşlarında da muayene ve tedavilerine olanak sağlanıyor.
Söz konusu yönetmeliğin 21. maddesinde, diş tedavilerinin bedeli talimatta belirlenen esas ve usullere göre ve talimatta belirlenen ücret tarifesi üzerinden Sandıkça ödenecektir" deniliyor. (BB)