Futbol diplomasisi, imza krizi derken Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokolle iki ülke yeni bir döneme girdi. Protokolün her iki ülkenin meclisleri tarafından onaylanmasının ardından, Türkiye-Ermenistan arasında 1993 yılında durdurulan diplomatik ilişkiler yeniden canlanacak ve yakın zaman içinde sınır kapıları tekrar açılacak. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de belirttiği gibi, "iki ülke arasındaki buzdağları bir gün içinde eriyecek gibi gözükmüyor".
Sürecin medyada birçok yansıması oldu. Yazı dizileri yayımlandı, röportajlar yapıldı, Erivan-Bakü- Ankara üçgeninde zigzaglar çizildi. Siyasetçiler, tarihçiler, Türkiyeli Türkler, Ermenistanlı Ermeniler, Azerbaycanlı Azeriler ve dünyanın en uzak köşesindeki diaspora Ermenilerin görüşleri alındı. Her nedense kimsenin aklına ülkemizdeki Türkiyeli Ermeni yurttaşların süreç hakkındaki görüşünü almak gelmedi.
Bu yazı dizisinde yalnızca Türkiyeli Ermenilerin sınırın açılması ile ilgili görüşlerini almayı değil, yaklaşık 60 bin Ermeni yurttaşın aslında toplumun her yanında mevcut olduğunu da göstermeyi amaçlıyoruz. Bir yandan, gazeteden, lokantaya, lise derneğinden radyoya kadar gerçekleştirdiğimiz bütün söyleşilerde Türkiyeli Ermenilerin toplumda ne kadar "görünür" kılındığını sorguluyoruz. Diğer yandan ise, Ermeni kökenli yurttaşların Hrank Dink cinayetinin ardından ruh hallerini ve "memleket" algıları üzerinden Türkiye toplumuna aideyetlerini ölçmeye çalışıyoruz.
Birbirine yakın ama "uzak" iki toplum, trajik bir tarih ve yurttaşlarını eşit görmek istemeyen bir yönetim anlayışının arasında sıkışmış Ermeni kökenli yurttaşların söyleyecek çok şeyi var. Artık bırakalım da, onlar konuşsun. Şimdi söz Türkiyeli Ermeniler'de! (BM/EÜ)
Yarından itibaren bianet'te yer alacak dizinin başlıkları şöyle:
* "Çığır" açan bir Türkiye gazetesi: Agos
* Gertronagan Lisesi 123 yıldır ders başı yapıyor
* Bu lokantada bütün yemekler kardeş
* Türkiye'nin bütün faklı sesleri Nor Radyo'da
* "Açın sınırları, açın yürekleri... Dokunun birbirinize sonrası kendiliğinden gelecektir"
* Bir "elçi" iş konseyi