20 Ocak 2007’de yapılan bu konuşmadan yaklaşık bir yıl sonra hakkında “kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Türkiye Cumhuriyetini alenen aşağılamak” iddialarıyla dava açılan tutuksuz sanık Demirer, mahkemede okuduğu 40 sayfalık savunmasında, "301, ırkçı ve çifte standartlı bir madde" dedi.
"301, 'kuduz Ermeniler' diyenleri cezalandıramaz"
Maddenin kendisi için işletildiğini ancak Dink Ailesi'ne "kuduz Ermeniler" diyenleri cezalandıramayacağını söyleyen Demirer, "Bu madde rötuşlansa dahi onun dışında onlarca madde var. Siz resmi tarihi savunuyorsunuz. Bense, resmi tarih görüşünü reddeden ve tarihe ezilenlerin tarafından yaklaşıyorum" diye konuştu.
Savunmasında "Ermeni Soykırım tarihsel bir gerçek" diyen Demirer, bir sosyalist olarak "kin ve düşmanlığa tahrik" edemeyeceğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni emperyalist bir organ olarak gördüğü için mahkum edilse dahi bu mahkemeye başvurmayacağını söyledi.
Savcı 15 Mayıs'a kadar mütalaasını hazırlayacak
Esas hakkında mütalaasını hazırlaması için dosyayı Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz'e sunan Hakim Mehmet Nuri Öztürk başkanlığındaki Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 15 Mayıs'ta görülecek gelecek duruşmada kararını açıklayabilir.
Demirer'i aralarında Bursa Barosu'ndan Ayşe Batumlu, İstanbul Barosu'ndan Filiz Kalaycı'nın da bulunduğu 25 kadar müdahil avukat temsil etti.
Rişvanoğlu: 'Türk Devlet tezi' nedir, varsa araştırılmalı
Adana Barosu'ndan Şiar Rişvanoğlu, iddianamede Demirer'in konuşmasıyla "Türk devlet tezine karşı çıktığı" yönündeki iddianın araştırılmasını istedi ancak mahkeme bu konuda bir karar almadı.
Rişvanoğlu, "Eğer mahkeme kararını vermek istiyorsa derhal beraat kararı verilmeli. Aksi taktirde iddianamedeki 'Türk devlet tezi' kavramına açıklık getirilsin. Devletin soykırım konusunda kabul edilmiş bir tezi varsa mahkeme bunu araştırmalı ki, biz de bu konuda kaynaklarımızı mahkemeye sunalım" diye konuştu.
Ceza Yasası’nın (TCK) 301 ve 216 maddelerinden yargılanan yazar Demirer'e, aralarında sosyolog İsmail Beşikçi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Özgürlük de Dayanışma Partisi (ÖDP), Emeğin Partisi (EMEP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), MALUMDER, Halkevleri ve Temel Demirer ile Dayanışma Girişimi temsilcilerinin de bulunduğu 200'den fazla kişi destek verdi.
Dink cinayetine tepkiye kovuşturma
Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş’ın kaleme aldığı 24 Aralık 2007 tarihli iddianamede Demirer'in, Ermeni Soykırımı'nın gerçek olduğunu ileri sürdüğü ve aydınları 301. maddeyi ihlal etmeye çağırdığına ilişkin konuşmasından kesitlere yer verilmişti. (EÖ/GG)