Haberin Kürtçesi için tıklayın
Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi'nden 3 Eylül Pazar günü 30 yıl 6 aylık mahpusluktan sonra tahliye olan yazar Abdulmenaf Osman için verilen "sınır dışı" ve 6 aylık "idari gözetim" kararlarına itiraz edildi.
Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) tutulan Osman'ın avukatı Halil Coşkun, sınır dışı kararına karşı Manisa 1'inci İdare Mahkemesi'ne, idari gözetim kararına karşı ise Edirne 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz etti.
Sınır dışı etme kararı yok hükmünde
MA'ya göre, sınır dışı kararına karşı yapılan itiraz dilekçesinde, Osman'ın 6458 Sayılı Kanun kapsamında sınır dışı edilemeyecek kişiler kapsamında olduğu vurgulandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bu tür dosyalarda verdiği emsal kararlar sıralandı.
Sınır dışı kararı gerekçelendirilmeden kanun maddelerinin sıralanmasının hukuka uygun olmadığı belirtilen dilekçede, "Müvekkilimiz 5 Eylül'de Edirne GGM'ye götürülmüştür. Müvekkilimizi görmek için buraya gittiğimizde geri gönderme evraklarının hazırlanmadığı tarafımıza bildirilmiştir. Müvekkilimize ise bahse konu karar 5 Eylül'de saat 14.00'da bildirilmiştir. Bu süre içerisinde sınır dışı etme kararı alınmamıştır. Kanun hükmünce süreci içerisinde alınmayan sınır dışı etme kararı yok hükmündedir" denildi.
Hayati tehlike uyarısı
Sınır dışı etme kararının yetki ve idari işlemin amacı bakımından hukuka aykırı olduğu belirtilen dilekçede, işlemin uygulaması hakkında davacının 'telafi edilemeyecek zararlara maruz kalacağı', davacının ülkesine gönderilmesi halinde yaşamının ve özgürlüğünün tehlikeye gireceği vurgulandı.
Zamanaşımı dikkate alınmadı
İdari gözetim kararına itiraz dilekçesinde ise, "Karar birçok ihlali bünyesinde barındırmaktadır. Söz konusu karar Anayasa 19 ve AİHS madde 5 kapsamında belirtilen kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkının ihlalidir. Bahse konu kararın uygulanmasına gerekçe gösterilen fiilin 30 yıl önce olması bu nedenle zamanaşımının dikkate alınması ve ayrıca alınan kararın başka bir idare ve mahkeme kararını yok saymış olması nedeniyle kararın kaldırılması talep olunur" denildi.
Ne olmuştu?
Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Abdulmenaf Osman, 30 yıl 6 aylık mahpusluktan sonra 3 Eylül Pazar günü tahliye edilmişti.
28 yaşında tutuklanıp 58 yaşında tahliye olan Osman, Kuzey ve Doğu Suriye'nin (Rojava) Hesekê kenti doğumlu olduğu için ilkin Manisa Geri Gönderme Merkezi'ne (GGM) gönderilmek üzere Akhisar Jandarma Karakolu'na götürülmüştü.
Manisa İl Göç İdaresi, Osman hakkında "sınır dışı" etme, Edirne İl Göç İdaresi ise 6 ay süreyle "idari gözetim" kararı vermişti.
Osman, Edirne GGM'de tutuluyor.
Abdulmenaf Osman kimdir?Rojavalı yazar olan Abdulmenaf Osman, 1965'te Hesekê'de doğdu. İlk, orta ve liseyi bu şehirde okudu ve üniversite okumak için Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Osman, eğitimini Şam Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nde tamamladı. 3 Mart 1993'te Batman'da gözaltına alınan Osman, Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dokuz kitabı bulunan Osman'ın iki kitabı da Türkiye'de yayımlandı. Osman'ın "Destê Şeş Tilî (Altı Parmaklı El)" adlı oyunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelendi. Osman'ın yayımlanan kitapları şöyle: "Girê Şêran", "Şînok", "Namûsname", "Piling, Şoreşname 1", "Silava Bajariyan", "Sînor", "Lênûska Leyla", "Sêbareya Zindanê - 1: Cuhû" ve "Sol". | |
(NT)