Yazar Orhan Pamuk'a, İsviçre'de yayımlanan haftalık "Das Magazin" dergisine verdiği röportajda "Bu topraklarda 1 milyon Ermeni 30 bin de Kürt öldürüldü" dediği için açılan dava düştü.
Yazılı açıklama yapan Pamuk'un avukatı Haluk İnanıcı, dava ile düşüncenin yargılandığı gerçeğinin arka planda bırakıldığını açıkladı.
İnanıcı : Derhal beraat kararı verilmeliydi
Av. İnanıcı, müvekkili Pamuk hakkında, "Derhal beraat kararı verilebilecek hallerde durma, düşme veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilemez" şeklinde düzenlenen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 223/9 maddesi gereğince beraat verilmesi gerektiğini bildirdi.
İnanıcı, davada çok ciddi eksik, hata, kusur, ihmaller yaşandığını bildirerek, kararı temyiz etmeyeceklerini aktardı.
Av. İnanıcı, soruşturma ve kovuşturma süreçlerini de eleştirerek, iddianamenin eksik düzenlendiğini, savcının Adalet Bakanlığı'na gönderdiği fezlekede başka suçtan izin talep ettiği, iddianamesinden başka suçtan yargılama talep ettiğini duyurdu.
Adalet Bakanlığı'nı yargılamayı sürüncemede bırakmakla eleştiren Av. İnanıcı, "Bakanlık, mahkemelerin kararlarına uyması, kendisine yapılan izin taleplerine 'izin veriyorum ya da vermiyorum' diye cevap vermesi gerekirken, bu talebi ciddiye almamış ve Anayasanın amir hükmünü ihlal etmiştir" diye bildirdi.
Mahkeme duruşma gününü beklemedi, davayı düşürdü
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Yazar Orhan Pamuk ile ilgili Adalet Bakanlığı'nın ilettiği "Yargılama için izin yetkimiz yok" kararının yargılama izni olarak değerlendirilemeyeceğine karar vererek davayı düşürdü.
Yazar Pamuk hakkında "Türklüğü alenen aşağılama" iddiasıyla Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesi uyarınca açılan dava, 16 Aralık'ta görülen davanın ilk duruşmasında, eski Ceza Yasası'nın 160. maddesi gereği Adalet Bakanlığı izni alınmadığı gerekçesiyle durdurulmuştu.
Mahkeme, 301. maddenin yerine geçtiği eski TCK'nın 159. maddesinin "tatbiki Bakanlık iznine tabi olduğu için" sanık lehine olduğunu değerlendirerek ilk duruşmada davayı durdurup, yazı ile Adalet Bakanlığı'ndan yargılama izni istemişti. Duruşma da 7 Şubat'a ertelenmişti.
Şubat 2005'te verdiği röportajdan yargılanan Pamuk ile ilgili Adalet Bakanlığı'nın 20 Ocak'ta mahkemeye "yargılama için izin yetkimiz yok" şeklinde yanıt verdiği bildirildi.
Karar üzerine ise, mahkeme 7 Şubat'ı beklemeden, yargılama için şartın oluşmadığına karar vererek davanın düşmesine hükmetti. Şişli Savcılığı yetkilileri kararın bugün (Pazartesi) taraflara bildirileceğini söyledi.
Pamuk'un yargılanmaya başladığı gün duruşmayı izleyen kişiler ve Avrupa Parlamentosu üyeleri, ülkücülerin saldırısına uğramıştı. Yazarın yargılanması kadar 16 Aralık'ta yaşanan şiddet de Avrupa Birliği'nin gündemine gelmişti.
Avrupa Birliği, davanın düşmesinden memnun
Davanın düşmesi yönündeki beklentilerini yineleyen Avrupa Birliği, davanın düşmesinden memnun.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, "Bu haber, hem Orhan Pamuk hem de Türkiye'deki ifade özgülüğü açısından, iyi bir haber" dedi.
Olli Rehn, benzer davalarda yargılanan kişilerin de Orhan Pamuk'la aynı muameleye tabii tutulmasını beklediklerini kaydetti.
Birlik, düşünce suçundan yargılananlarla ilgili olarak, hakim ve savcıların, 301'inci maddeyi olumlu bir şekilde yorumlamalarını bekliyor. (EÖ/AD)