Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, daha önce "Allah'ın Kızları" Romanı'yla ilgi takipsizlik kararı verilen Yazar Nedim Gürsel hakkında "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak" iddiasıyla dava açtı.
Daha önce Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verilmişti. Takipsizlik kararına itirazı değerlendiren mahkeme, yazar Gürsel hakkında dava açılmasına karar verdi.
AİHM'li ikna yetmedi, dava açıldı
Soruşturma sürecinde yazar Gürsel ile birlikte verdikleri ifadede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihat oluşturmuş kararlarından örnekler sunduklarını bianet'e aktaran yazarın avukatı Şehnaz Yüzer, yaşananlara anlam veremediklerini ifade etti.
25 Nisan 2008'de şikayetçi olan A. Emre Bulağılı'nın müşteki kabul edildiği dava, Şişli Cumhuriyet Savcısı Muhittin Ayata'nın 10 Kasım 2008 tarihinde düzenlediği iddianameyle açıldı.
Yazara dava 5 Mayıs'ta
İddianamede, Doğan Kitapçılık'ın yayımladığı romanda "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edildiği" ve "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerin aşağılandığı" ileri sürülüyor.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hakkı Yalçınkaya, 29 Aralık 2008 tarihinde başladığı yargılama kapsamında yazarın "ihtarlı davetiyle celbine" karar verdi ve davaya 5 Mayıs 2009 tarihinde saat 11.00'de devam edileceğini açıkladı.
Agos gazetesinin haklarında açılan davalarda "taraflı olduğu" gerekçesiyle reddettiği Yalçınkaya, son olarak "Ermenilerden Özür Diliyoruz" Kampanyası'yla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.
Gürsel: Şaşkınlığım endişeye dönüştü
Yazar ise yaptığı açıklamada "Romanım hakkında Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma açıldığında şaşırmıştım. Savcılığın verdiği takipsizlik kararına rağmen kitabım hakkında dava açıldığını öğrenince bu şaşkınlığım endişeye dönüştü. Bu durum ülkemizde yalnızca düşünce özgürlüğüne indirilen bir darbe değil aynı zamanda bir hukuk skandaldır. Demek ki bazı çevreler ısrarla Türkiye'nin yazarlarını yargılayan bir ülke olmasını istiyorlar," dedi.
Gürsel, 1981 yılında "Uzun Sürmüş Bir Yaz" kitabı nedeniyle Askeri Mahkemesi'nce Ceza Kanunu'nun 159. maddesi uyarınca yargılanmıştı. Bundan iki yıl sonra ise "Kadınlar Kitabı" başlıklı romanına "halkın ahlaki değerlerine saldırı" iddiasıyla yasak kondu.
216/3 maddesi ne diyor?
"(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." (EÖ)